Boğazlara fiber kablo döşeyebilecekler
Altyapı geçiş hakkı ile ilgili yaşanan karmaşayı ortadan kaldırmak, için hazırladıkları yönetmeliğin 27 Aralık 2012'de Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, Bakanlığın izin verdiği işletmecilerin gerekli işlemleri tamamlayarak Çanakka
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, altyapı geçiş hakkında tek tarife döneminin başladığını belirterek, "Büyükşehir, ilçe belediyeleri sınırları, devlet yolları, demiryolları, doğalgaz boru hatlarının geçtiği yerler, orman sayılan yerler, denizler, göller ve Türk boğazlarında geçiş hakkı ücretlerinin üst tavanı belirlendi, hiçbir kurum ve kuruluş kafasına göre fiyat belirleyemeyecek" dedi.
Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altyapı geçiş hakkı ile ilgili belediyeler ve diğer kurumların farklı farklı ücret talebinde bulunduklarını, izin alma sürelerinin çok uzun sürdüğünü ve bu durumun iletişim alanında ciddi sorunlara neden olduğunu söyledi.
Altyapı geçiş hakkı ile ilgili yaşanan karmaşayı ortadan kaldırmak, süreci hızlandırmak için hazırladıkları yönetmeliğin 27 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, bu yönetmeliğe göre; geçiş hakkı ile ilgili koordinasyonu sağlama, tarife belirleme ve geçiş izni verme işlerini tamamen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yapacağını belirtti.
Yıldırım, yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, tarifelerin üst sınırlarının belirlendiğini ifade ederek, büyükşehir, ilçe belediyeleri sınırları, devlet yolları, demiryolları, doğalgaz boru hatlarının geçtiği yerler, orman sayılan yerler, denizler, göller ve Türk boğazlarında altyapı geçiş hakkı ücretlerinin üst tavanının belirlendiğini ve hiçbir kurum ve kuruluşun kafasına göre fiyat belirleyemeyeceğini vurguladı.
Bugüne kadar altyapı geçiş hakkı ile ilgili birçok sorun yaşandığına ve bu sorunların ülkenin haberleşme ve iletişim ağının hızlı gelişmesinin önünde engel olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bu konuda, taşınmaz sahiplerinin arazilerinden haberleşme altyapısı geçişine izin vermek istememeleri, her kamu kurumunun farklı bedel talep etmesi, geçiş hakkı bedellerine ilişkin işletmeciler ve taşınmaz sahipleri arasında çıkan uyuşmazlıklar, geçiş hakkı izni alınmasının uzun sürmesi, gereksiz kazılar yapılarak kaynakların verimsiz kullanılması ve tesis paylaşımının olmaması gibi birçok sorun ile karşılaşılıyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak üzere 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile usul ve esasları belirleme yetkisini aldık. Geçiş hakkı ile ilgili bir yönetmelik hazırladık. Tespit ettiğimiz bu sorunları hızla ortadan kaldıracağız."
Tek tarife dönemini başlattık
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, altyapı geçiş hakkı ile ilgili önemli hususlardan birinin de uygulanan geçiş hakkı bedelleri olduğuna dikkati çekti. Kamu kurum ve kuruluşlarından ve işletmecilerden alınan görüşler neticesinde Bakanlıkça geçiş hakkı tarifesi oluşturulduğuna işaret eden Yıldırım, "Maliye Bakanlığının görüşü ile tarifeler yeniden güncellendi. Bundan sonra taşınmaz sahipleri istedikleri gibi fiyat belirleyemeyecek, istediği gibi izin verip vermeme keyfiyetleri olmayacak" dedi.
"Ülke kaynaklarının verimli kullanılması sağlanacak"
Bakan Yıldırım, geçiş hakkına ilişkin tüm denetimlerin bakanlığı tarafından yapılacağını ifade ederek, yeni süreçte ülke kaynaklarının daha verimli ve etkin bir şekilde kullanılacağını söyledi. Elektronik Haberleşme Bilgi Sistemi'ni (EHAB) kuracaklarını da belirten Yıldırım, "Elektronik haberleşme altyapı bilgilerinin coğrafi bilgi sistemi ile entegre edilecek şekilde bir sistem kuracağız. Sistemin kurulmasıyla birlikte elektronik haberleşme altyapısını tek bir sistem üzerinden göreceğiz. Bu durum karar alma ve politika belirlemede bize büyük bir kolaylık sağlamış olacak. İşletmecilerin kurdukları altyapıya ilişkin güzergah ve kapasite bilgilerini EHAB sistemine gireceğiz. Böylece daha sonra gelecek talepleri değerlendirirken güzergaha bakacağız, orada daha önce tesis edilmiş fazla kapasite var ise yeni tesis izni verme yerine, mevcut tesis paylaşımına yönlendireceğiz. Böylece gereksiz yere yeniden kazılar yapılmayacak, ülkenin kaynakları gereksiz yere harcanmamış olacak" diye konuştu.
"Boğazlara fiber kablo döşeyebilecekler"
İşletmecilerin, denizlerden, boğazlardan, sınırlardan ve ormanlardan geçiş hakkı için öncelikle Bakanlığa başvuracaklarına vurgu yapan Bakan Yıldırım, Bakanlığın izin verdiği işletmecilerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında gerekli işlemleri tamamlayarak Çanakkale ve İstanbul boğazlarında fiber kablo döşeyebileceklerini kaydetti.
Bilginin hızlı dağıtılması için yüzyıllar önce matbaanın icadı ne kadar önemliyse, bugün de genişbant internet erişiminin her eve ulaştırılmasının aynı derecede önemli olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bilgi çağında yaşıyoruz, hız ve zaman çok kıymetli. Son bir yıl içinde internet trafiği 4 kat arttı. İnternet; evimizdeki televizyon, bilgisayar gibi ev aletlerinden tutun da, otomobilinize, banka ve resmi kurum ve kuruluşlardaki tüm işlemlerinize kadar her işin içinde var. Hayatımıza bu kadar çok fazla giren bir aracın, yaygınlaştırılması, daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak bizim temel görevlerimiz arasında yer alıyor.
Bu kapsamda, 2003 yılından bu yana genişbantın yaygınlaştırılması, sayısal uçurumun ortadan kaldırılması için çok çalıştık ve bu anlamda önemli adımlar attık."