Borsa, yurtdışının etkisinde

İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 238 puan düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta satış ağırlıklı bir seyir izledi.

Açılışta 41,821 puana kadar gerileyen Ulusal 100 Endeksi, 42,000 üzerinde kalma çabasına girerek, sıkışık seyir izledi ve ilk seansı 238.03 puan veya yüzde 0.56 kayıpla, 41,962.72 puandan tamamladı. Birinci seansta işlem hacmi 597.001.724 YTL olarak gerçekleşti.

Bir süredir AK Parti kapatma davasına yönelik riskler nedeniyle dış piyasalardan önce olumsuz, daha sonra olumlu yönde ayrışma yaşayan İMKB'nin Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmaması yönünde karar vermesinin ardından yeniden yurtdışı piyasalara odaklandığı belirtiliyor.

S&P'nin Türkiye’nin görünümünü durağana yükseltmesi satışları sınırlarken, dün Merrill Lynch'ten gelen uyarılarla eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Alan Greenspan'in yaptığı olumsuz değerlendirmelerin yurtdışı piyasalara yönelik endişeleri artırdığı ifade ediliyor.

ABD borsalarının dün olumsuz açıklanan haftalık işsizlik başvuruları ile ikinci çeyrek büyüme verileri, Exxon Mobil'in kar rakamının beklentilerden kötü çıkması ve otomotiv şirketleri ilgili olumsuz haberlerin etkisiyle düşüş kaydetmesi ve bu sabah Asya borsalarında yaşanan kayıpların ardından Avrupa borsalarındaki negatif görünüm İMKB'nin satıcılı seyrinde etkili oldu.

Gözlerin yurtdışına çevrildiği İMKB'de başta ABD istihdam verileri olmak üzere, ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları rakamları takip ediliyor. Bugün ayrıca Sun Microsystems, Washington Post, General Motors ve Chevron tarafından açıklanacak rakamlar da yakından takip ediliyor.