Borsadaki bankaların karı yüzde 6 düştü

İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri 88 milyar YTL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hisseleri işlem gören bankaların net karı yılın ilk dokuz ayında yüzde 6 geriledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Eylül 2008 itibariyle, İMKB'de işlem gören mevduat bankası sayısı 13 oldu, bu bankalar, 6 bin 268 şube ve 124 bin 139 personelle sektördeki şubelerin ve personelin yüzde 73'üne sahip oldu.

İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının, Eylül 2008 itibariyle, sektör toplam aktifleri içindeki payı yüzde 75, toplam krediler içindeki payı yüzde 83 ve toplam mevduat içindeki payı yüzde 78 oldu.

İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının toplam aktifleri Eylül 2008 itibariyle, bir önceki yılsonuna göre yüzde 18 artarak, 492 milyar YTL'ye yükseldi.

Geçen yıl sonuna göre, Eylül 2008 itibariyle likit aktifler yüzde 18 artarken, finansal varlıklar yüzde 4, krediler yüzde 27 oranında arttı. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı 3 puan artarak yüzde 58'e çıktı, takipteki kredilerde yüzde 7 oranındaki artışa karşılık, özel karşılıklar yüzde 1 oranında azaldı, özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı yüzde 84 düzeyinde gerçekleşti.

YTL mevduat, geçen yıl sonuna göre yüzde 21 oranında, YP mevduatın YTL karşılığı ise yüzde 17 oranında arttı, YP mevduat, dolar bazında yüzde 10 oranında artış gösterdi.

Özkaynaklar, yüzde 9 büyüdü

İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının özkaynakları Eylül 2008 itibariyle geçen yıl sonuna göre yüzde 9 oranında büyüdü. Ödenmiş sermaye ve kar yedeklerindeki artış özkaynak artışını olumlu etkilendi, buna karşın, faiz oranlarının yükselmesi paralelinde menkul değerler değerleme farkları özkaynakları olumsuz etkiledi. Özkaynakların toplam aktiflere oranı yüzde 11 düzeyinde oldu. Mevduat dışı kaynakların YTL karşılığı, hem yurtdışından alınan kredilerdeki artış, hem de YTL'nin değer kaybı paralelinde yükseldi.

Eylül 2008 itibariyle, YP aktiflerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 32 ve YP pasiflerin toplam pasifler içindeki payı yüzde 37 düzeyinde gerçekleşti.

Faiz gelirleri 44,1 milyar YTL

2008 yılının ilk dokuz ayında, İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının faiz gelirleri 44,1 milyar YTL, faiz giderleri ise 27,6 milyar YTL oldu, faiz gelirlerinde en önemli iki kalem, menkul değerlerden ve kredilerden alınan faizler olarak gerçekleşti.

Faiz giderlerinin büyük bir kısmı ise mevduata verilen faizlerden kaynaklandı, geçen yılın aynı dönemine göre, net faiz marjı artı.

Net faiz gelirindeki artışa karşın, net ücret ve komisyon gelirleri ile diğer faaliyet gelirlerindeki yavaşlama kar hacmini sınırlandırdı. Net kar, yılın ilk dokuz ayında yüzde 6 oranında geriledi. Aralık 2007'de yüzde 20 olan ve Mart 2008'de iştirak satışları ve fazla ödenen vergi iadelerinin etkisiyle yüzde 21,7'ye yükselen yıllık bazda özkaynak karlılığı, Haziran 2008'de yüzde 20,3 ve Eylül 2008'de yüzde 17,4 düzeyine geriledi.

İşlem hacminin yarısı bankalardan

2008 yılı Eylül ayı itibariyle hisse senedi piyasasında işlem hacmi 27,8 milyar YTL olarak gerçekleşirken; bu miktarın yüzde 63'üne karşılık gelen 17,6 milyar YTL'lık işlem, bankalar ve katılım bankaları alt sektörünün hisseleri aracılığıyla gerçekleşti. Bankalar ve katılım bankalarının toplam işlem miktarı içindeki payı yüzde 55 olarak gerçekleşti.

İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, Eylül 2008 itibariyle 243 milyar YTL oldu. İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri ise 88 milyar YTL ile toplam piyasa değerinin yüzde 37'sini oluşturdu.

Borsada işlem gören 13 banka, Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Finans Bank, Fortis Bank, Şekerbank, Tekstilbank, Türk Ekonomi Bankası, HalkBank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası olarak sıralanıyor.