Bosphorus, BOTAŞ ve Gazprom'dan satış kontratını devraldı

İmzalanan devir sözleşmesi gereğince doğal gaz ithalat kontratlarının 750 milyon metreküplük kısmı Bosphorus Gaz'a devredildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Bosphorus Gaz, BOTAŞ ve Gazprom ile doğal gaz ithalatı devir sözleşmesi imzalayarak doğal gaz ithalat kontratlarının 750 milyon metreküplük kısmını devraldı.

Bosphorus Gaz'dan yapılan açıklamaya göre şirket, bugün BOTAŞ ve Gazprom ile bir protokol imzalayarak doğal gaz satış kontratını devraldı. Protokol kapsamında, BOTAŞ'ın ihale ettiği doğal gaz ithalat sözleşmelerinden yıllık 750 milyon metreküplük miktarın devri gerçekleşti.

Şirketin devraldığı miktar, Türkiye'nin ithal ettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor.

Doğal gazın özel sektör tarafından ithal edilmesi sürecinde önem taşıyan anlaşma çerçevesinde Gazprom, 2021 yılına kadar Bosphorus Gaz'a yılda 750 milyon metreküp doğal gaz sağlayacak.

Doğal gaz alım-satım sözleşmelerinin tamamlanmasının ardından, ithal edilen gazın yıllık 4 milyar metreküplük bölümü özel sektöre devredilmiş olacak. Söz konusu miktar, Türkiye'nin doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

"Sektör liberalleşiyor"

Bosphorus Gaz Genel Müdürü Metin Şen de, kuruluşundan beri şirketin, Türkiye enerji sektöründe serbest rekabet koşullarının oluşturulması ve sektörün gerçek anlamda liberalleştirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının kesintisiz bir şekilde karşılanması, enerji arzının sürekliliğinin güvence altına alınması ve sağlıklı bir rekabet ortamının oluşturulmasında sektörün liberal bir yapıya kavuşmasının ''kritik bir önem'' taşıdığına işaret etti.