‘Büyüyen KOBİ’ye Kauffman eğitimi

“Özyeğin Ünivesitesi, dünyanın girişimcilik odaklı en büyük sivil toplum örgütlerinden Kauffman Vakfı ile KOBİ’leri üniversite sınavına girecek gibi hazırlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

İSTANBUL - “Özyeğin Ünivesitesi, dünyanın girişimcilik odaklı en büyük sivil toplum örgütlerinden Kauffman Vakfı ile KOBİ’leri tıpkı üniversite sınavına hazırlar gibi yeni ticari hayata hazırlıyor.” Bu sözler Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Yöneticisi Özden Anık Tekir’e ait.

Bugüne kadar başında olduğu Kauffman FastTrac Büyüyen KOBİ eğitimi ile Türkiye’de 43 KOBİ’nin eğitilmesine ön ayak olmuş. Orijinal adı “Fastttrac Growth Vencure” olan eğitimi Türkiye’ye getirmelerinin önemine dikkat çeken Tekir, “Kauffman Vakfı, bu konuda başarılı bir eğitim veriyor. Biz de Amerika’yı yeniden keşfetmek istemiyoruz. Bu eğitimi ekonomimizin gelişen dinamiği KOBİ’lere kazandırmaktan mutluyuz. İlk eğitimi Aralık 2012’de verdik” diyor.

13 Kasım’da yeni döneme başlayacaklarını da belirtiyor Tekir ve “Biz en az bir yıldır faaliyet gösteren bütün KOBİ’leri bu eğitime kabul ediyoruz. Bizim eğitim verdiğimiz KOBİ’lerin ortak özellikleri 11 yaşında olmaları ve 20-25 çalışanları olması. KOBİ’lere işlerini büyütmenin avantajlarını ve zorluklarını öğretiyoruz. Bu tıpkı KOBİ’ler için bir SBS’ye ya da üniversite sınavına hazırlanmak gibi düşünülebilir. Onları yeni ekonomik iklime göre hazırlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Her sektörden katılımcıları olduğunu kaydeden Tekir, “İmalat sektöründen de hizmet sektöründen de katılımcımız var. Antalya’dan bile bu eğitimimizi almaya gelenler oluyor” açıklamalarında bulunuyor.
Eğitimin 10 modülden oluştuğunun da bilgisini veriyor Tekir, ve şunları kaydediyor: 

"İlk 3 modül, durum analizinden oluşuyor. 4’üncü modül finans, KOBİ’lere mali araçları kullanmayı öğretiyoruz. Bunun dışında ürünü ya da hizmeti güçlendirme, pazarı ele geçirme, organizasyonu yönlendirme, büyüme için operasyonları yönetme, mali performansı tabloya dökme ve en önemlisi bunları gerçeğe dönüştürme eğitimleri veriyoruz. Mesela bilanço okumayı bilmeyenler, bunu analiz etmeyi bilmeyenler var. Bu eğitimler sonucunda bu işi nasıl yapacaklarını öğreniyorlar."

KOSGEB desteği de var

Tekir, eğitim kapsamında işbirliği yaptıkları GYİAD ve KAGİDER’den gönüllü olarak katılan konukların kendi hikayelerini ve deneyimlerini paylaştıklarını da anlatıyor. Tekir, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Eğitime katılmak isteyen KOBİ’ler KOSGEB desteklerinden de yararlanabiliyor. 25 Ekim KOSGEB’e 6 Kasım’da bize başvurmaları için son gün. Özyeğin Üniversitesi’nin ‘Büyüyen KOBİ’ sayfasından da bize ulaşabilirler.”

Bu konularda ilginizi çekebilir