Çağlar'dan BDDK kararına 'olumlu' görüş
Ziraat Bankası GM Çağlar, BDDK'nın kar dağıtılmaması kararının son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi
ANKARA - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), bankaların kar dağıtmama ve devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) portföylere aktarılabilmesi imkanına ilişkin kararlarını olumlu karşıladı.
Can Akın Çağlar, BDDK'nın DİBS'lere yönelik yayımladığı kararının bilançolara faiz rötuşu olmadığını, bütün dünyanın yapmak zorunda olduğu, global dalgalanmadaki oynaklığın banka bilançolarında geçici bir efekt olduğunu bildirdi. Çağlar, "Bu dönemde banka bilançolarında özellikle sermayedeki erozyonun önüne geçebilmek için yapılmış son derece yerinde bir uygulama" dedi.
"İhtiyatlı olmak anlamında olumlu"
BDDK'nın kar dağıtmama kararına ilişkin olarak da faizlerin hızla yükseldiği, kurların yükseldiği bir dönemde banka bilançolarında tahribat ve dolayısıyla sermayede problemler oluşturmaya başladığını ifade eden Çağlar, "Onun önüne geçebilmek için de ihtiyatlı olmak anlamında kar dağıtılmaması son derece yerinde bir karar" diye konuştu. Çağlar, sermaye, yeterlilik rasyoları ve diğer rasyoları uygun olan bankaların BDDK ile görüşerek ortaklarına kar dağıtma konusunda hareket edebileceklerini söyledi. Can Akın Çağlar, genel prensip anlamında karın dağıtılmayıp bünyede bırakılmasının sermayenin güçlendirilmesi açısından doğru bir karar olduğunu vurguladı.
"Bizde söz sahibi, Hazine"
"Ziraat Bankası olarak siz kar dağıtacak mısınız" şeklindeki soru üzerine Çağlar, buna genel kurulun karar verdiğini genel kurulda da Hazine Müsteşarlığının söz sahibi olduğunu söyledi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, şöyle devam etti:
"Bu konudaki tavrı buradan benim söylemem mümkün değil ama bizim zaten sermaye yeterlilik rasyomuz yasal oranların oldukça üzerinde olduğu için kar dağıtma konusunda Hazinenin söyleyeceği söze göre hareket edeceğiz. Tabii bütün bu hareketlerde BDDK'nın izni gerekiyor. BDDK bu dönemde, daha önceki dönemlerde olmadığı kadar aktif olarak hareket ediyor. Bütün bankaların likiditelerinin yakından takip edilmesi sermayelerindeki erozyonun yakından takip edilmesi ve proaktif önlemler alınması konusunda yerinde ve önceden hareket ediyor."