Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etti

Çağlayan iki ülke arasında 24 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu hatırlatarak, bu dengesiz ticaret hacminin dengelenmesi gerektiğini ve verilen hedeflere doğru yürüdüklerini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çin iş adamlarına Türkiye'nin bölgesel ve ekonomik avantajlarını anlatarak, Çinli firmaları, tüccarları ve sanayicileri Türkiye'deki ekonomik fırsatları keşfetmeye davet etti.

Türk-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumunda konuşan Çağlayan, Türkiye ve Çin'in dünyanın iki büyük güçlü ülkesi olduğu vurgulayarak, 2011 yılında bu ülkelerin dünyadaki iki büyük ekonomik gelişmeyi yaptığını hatırlattı.

Türkiye ve Çin'in Asya'nın en doğusu ve en batı yakasını bir araya getiren iki ülke olduğunu söyleyen Çağlayan, Türkiye ve Çin'in ekonomik güç olarak aralarındaki işbirliğini artıracak altyapısı olduğuna dikkati çekti.

Çağlayan iki ülke arasında 24 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu hatırlatarak, bu dengesiz ticaret hacminin dengelenmesi gerektiğini ve verilen hedeflere doğru yürüdüklerini dile getirdi.

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin 2015 yılı için 50 milyar dolar olarak hedeflenirken, 2020 yılına kadar da 100 milyar dolar seviyesine gelmesini hedeflediklerini anlatan Çağlayan, tarafların iş adamlarında bunu sağlayacak kapasite ve altyapı olduğunu kaydetti.

Çağlayan 2011 yılında dünya ekonomisi sıkıntıdayken Türkiye ve Çin'in dünyanın en hızlı büyüyen iki ekonomisi olduğunu belirterek, belirlenen hedefleri yakalayabileceklerinin altını çizdi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada, dört saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke bulunduğunu anımsatan Çağlayan, Çinli yatırımcılara Türkiye'deki teşvik sisteminden de bahsetti.

Çağlayan, Çin'in Türkiye'ye yatırım yapması durumunda elde edecekleri avantajları anlatırken, aynı zamanda iki ülkenin üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin çok önemli olduğunu dile getirdi.
TÜrkiye'de bir Çin organize sanayi çalışması olduğunu söyleyen Çağlayan, Çinli firmaları, tüccarları ve sanayicileri Türkiye'deki ekonomik fırsatları keşfetmeye davet etti

''Çin ve Türkiye dünyada yükselen iki ekonomi''

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Vang Çişan ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk-Çin İş Forumuna katılmasının iki ülkenin ekonomik ilişkilere verdiği önemi gösterdiğini belirtti.
Vang, iki ülke diplomatik ilişkilerin 41 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, ikili ilişkilerin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle birçok alanda büyüdüğünü kaydetti.

İki ülke arasındaki turizm payına da değinen Vang, 2011'de Çin'den Türkiye'ye giden turist sayısında yüzde 28 artış olduğunu, Türkiye'den Çin'e gelenlerinde sayısında ise yüzde 17 oranında artış görüldüğünü söyledi.

Vang, Türkiye ve Çin'in G-20 gibi birçok platformda bir arada olduğunu belirterek, iki ülkenin dünyada yükselen iki ekonomi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Asya ve Avrupa'yı bağlayan önemli bir ülke olduğunu söyleyen Vang, Türkiye ekonomisinin hızla büyüyen ve istikrarını koruyan bir ekonomi olduğunu vurguladı.
Vang, Çin'in şu anda 12. beş yıllık kalkınma planını yürüttüğünü ve bu doğrultuda ekonomik yapısını değiştirdiğini dile getirdi.

İki ülke arasındaki ulaştırma, enerji ve telekomünikasyon alanında işbirliğinin güçlenmesi gerektiğine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Vang, nükleer enerji ve uzay çalışmaları gibi alanlarda da iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Vang, tarafların, gayret sarf ederek 2015'te 50 milyar dolar, 2020'de 100 milyar dolar ticaret hacmi hedeflerine birlikte ulaşmaya çalışacağını sözlerine ekledi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir