”Daireler doğalgazda yüzde 30 tasarruf edecek”

Alarko Carrier ve Techem ısı gider paylaşım sisteminde işbirliğine imza attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, ısı gider paylaşımında dairelerin, metre kareye göre değil harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirileceğini, böylece, kullanıcıların, yüzde 30'a yakın tasarruf edeceğini belirtti.

Alarko Carrier ve Techem, Avrupa'da 25 yıldır yasal olarak uygulandığı belirtilen, Türkiye'de ise bin metre kare ve üzeri kullanım alanına sahip binalarda Enerji Verimliliği Yasası'yla zorunlu kılınan ısı gider paylaşım sisteminde işbirliğine imza attı.

Alarko Carrier ile Techem işbirliğinin duyurulduğu toplantıda konuşan Şahin, Türkiye'de merkezi sistemle ısınan ve doğal gaz kullanan hane sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu ve bir o kadar da iş yeri bulunduğunu, bu nedenle pazarın gelecek vaat ettiğini söyledi.

Alarko-Techem ısı gider paylaşım hizmetlerinin, hanelere ait ısı tüketim değerlerini, insan müdahalesinden uzak, hatasız ve uzaktan radyo frekanslı okuma olanağı sağladığını belirten Önder Şahin, "Isı kullanımında elektrik ve su sayacına benzer bir sistem sunuyoruz. Apartmanda ortak kazan yanacak ancak herkes kullandığı ısı kadar para ödeyecek. Isı gider paylaşımında daireler, metre kareye göre değil harcadığı yakıt miktarına göre değerlendirilecek. Böylece, kullanıcılar, yüzde 30'a yakın tasarruf edecek" diye konuştu.

Maliyeti 48 euro artı KDV

Isı gider paylaşımı ile ısınma maliyetini azaltacaklarını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistemin ülkemiz ve dünyamız için de faydaları var. Daha az enerji harcayarak, ülkemizin enerji için dışarıya daha az para ödemesine katkıda bulunacağız. Atmosferi daha az kirleterek ise dünyanın çölleşmemesi için yapılan çalışmalara katkı sağlamış olacağız."

Isı pay ölçer sisteminin, 1981 yılından bu yana Almanya'da, 1993 yılından bu yana ise Avrupa ülkelerinde kullanıldığını bahseden Şahin, sistemde radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanaların takıldığını, ısı pay ölçer cihazının ise peteğin üzerine monte edildiğini anlattı.

Termostatik vananın üzerindeki sensörlerin odanın sıcaklığını ölçtüğünü, istenilen derece yakalandığında, radyatöre giden sıcak suyun otomatik olarak kesildiğini söyleyen Şahin, pay ölçerin ise ne kadar harcama yapıldığı bilgilerini depoladığını belirtti.

Sistemin monte edildikten sonra Alarko-Techem çalışanlarının, her ay binaya yakın bir yere gelip evin içine girmediğini kaydeden Şahin, "Radyo frekanslı okuma cihazları ile her dairenin harcama bilgilerini alıyor. Gelen fatura buradan toplanan bilgiler ışığında değerlendiriliyor ve her daireye ayrı bir döküm gönderiliyor" şeklinde konuştu.

Yasal düzenlemenin sistem için çok önem taşıdığını ancak pazarın gelişmesi için yasal bir zorunluluğa gerek olmadığının altını çizen Şahin, şunları kaydetti:

"Doğal gaz ve klima geldiğinde vatandaş bunun faydasına inandı. Bir zorlama olmadan insanlar bu sistemi tercih etti. Bu sisteminde aynı şekilde zorlamayla değil insanların anlamasıyla gelişeceğine inanıyoruz."

Şahin, 2010 yılı için hedeflerinin, bu sistemi 20 bin konuta satmak olduğunu sözlerine ekledi. Bir gazetecinin ürün fiyatını sorması üzerine Şahin, pay ölçer aletinin, termostatik vana ve montajı dahil 48 euro artı KDV olduğunu bildirdi.