DB'den 250 milyon dolarlık krediye onay

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki KOBİ ve ihracatçıların uzun vadeli İslami finansmana ve faktöring hizmetlerine erişimini artırmayı amaçlayan 250 milyon dolarlık Yenilikçi Finansmana Erişim Projesi kredisini onayladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki KOBİ ve ihracatçıların uzun vadeli İslami finansmana ve faktöring hizmetlerine erişimini artırmayı amaçlayan 250 milyon dolarlık Yenilikçi Finansmana Erişim Projesi kredisini onayladı. 

Dünya Bankasından yapılan yazılı açıklamaya göre, proje devlet garantisi altında borçlu sıfatı ile Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından uygulanacak. TSKB, KOBİ'leri ve ihracatçı işletmeleri hedefleyen katılım bankaları ve faktoring şirketleri yoluyla krediye aracılık yapacak. İki alt bileşeni bulunan projede tahmini olarak 160 milyon dolar İslami finans hizmetlerine erişim için kullanılacak. Kredinin yaklaşık 90 milyon dolarlık bölümü ise faktoring hizmetlerine erişime aracılık edecek. 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'de KOBİ'lerin ekonominin motoru konumunda olduğunu, ancak finansmana erişimde büyük şirketlere göre daha büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını belirtti. Raiser, Dünya Bankasının, geçen 10 yılık süreçte 4 milyar doların üzerinde sağladığı taahhüt ile Türkiye'de uzun vadeli finansmanın gelişimini desteklediğini ifade etti. 

Raiser, yurt içi finansal piyasalar daha sofistike hale geldikçe yenilikçi finansman araçlarına geçişin arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"İslami finans, geleneksel bankacılıkta görülen risk yerine ticaretin bileşeni olarak varlığa dayalı finansman ve risk paylaşımı ilkelerine dayanmaktadır. Faktoring ile birlikte KOBİ'lerin teminat ve kredi geçmişi sıkıntısı ile ilişkili kısıtlarını hafifleterek geleneksel banka kredilerine cazip alternatifler sunmaktadırlar. 

Yenilikçi Finansmana Erişim Projesinin kredilendirme aracı, ilk 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 28 yıl vadeli, değişken marjlı bir IBRD kredisidir. Geri ödemeler taahhüde bağlı olacak ve eşit taksitler halinde gerçekleştirilecektir. Bu projenin amaçları için, KOBİ; çalışan sayısı 250'den ve yıllık cirosu veya varlık büyüklüğü 40 milyon liradan az olan işletmeler, ihracatçı işletmeler ise çalışan sayısı 1.000'den az olan ihracatçı işletmeler olarak tanımlanmıştır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir