”Denetleme kurumları, krizi fırsat olarak değerlendirecektir”

BDDK Başkan Yardımcısı Erdemir, 'Finansal İstikrarın Güçlendirilmesi Uygulamaları' konulu uluslararası seminerde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı İsmail Erdemir, düzenleme ve denetleme kurumlarının, dünyayı etkileyen ekonomik krizi, finansal piyasalarda oluşan sorunlara etkin bir şekilde çözüm üretmek için fırsat olarak değerlendireceklerine inandığını belirtti.

BDDK tarafından Dünya Bankası ve Toronto Centre işbirliğiyle düzenlenen "Finansal İstikrarın Güçlendirilmesi Uygulamaları" konulu uluslararası seminere, çeşitli ülkelerin denetim otoritelerinin temsilcileri ile Türkiye'deki ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İsmail Erdemir, küresel krizin, gelişmekte olan ülkeleri de etkilemeye başlamasının ardından bu ülkelerin, maruz kaldıkları dalgalanmanın etkilerini tersine çevirecek önlemleri almak için yollar bulmaları gerektiğini ifade etti.

Hükümetlerin, merkez bankalarının ve düzenleyici kurumların bu yönde önlemler aldıklarına işaret eden Erdemir, krizin nedeninin "subprime kredi piyasaları ile egzotik türev ürünlerin aşırı büyümesi" olarak tanımlandığı için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde finansal sektörün düzenlenmesine odaklanıldığını kaydetti.

Erdemir, "Düzenleme ve denetleme kurumlarının bu krizi, finansal piyasalarda oluşan sorunlara etkin bir şekilde çözüm üretmek için bir fırsat olarak değerlendireceğine inanıyorum" dedi.

Son dönemde küresel finansal sistemde yaşanan dalgalanmalar çerçevesinde ülkelerce alınan tedbirlerin yanı sıra finansal piyasalarda ve kuruluşlarda yaşanabilecek sorunlara denetim otoritelerinin etkin bir şekilde müdahale edebilmesine yönelik uygulamaların 2 gün süreyle ele alınacağı seminerde, risk odaklı denetim uygulamaları kapsamında bankacılık sektöründe sistemik risk değerlendirmesi, sorun yaşayabilecek bankaların farklı yöntemlerle çözümlenmesi ve etkin çözümleme sürecindeki uygulamalara ilişkin sunumlar yapılacak.