Denizli'de sanayicinin Teknokent isyanı

Denizli iş dünyası temsilcileri, karar süreçlerindeki etkinliklerinin işlevsiz kılınması nedeniyle Pamukkale Teknokent yönetiminden istifa etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN

Denizli iş dünyası, kurucu ortağı olduğu Pamukkale Teknokent'ten istifa etti. İş dünyası karar süreçlerinde etkinliklerinin işlevsiz hale getirilmesini gerekçe olarak sundu. Teknokent'in yönetim kurulu üyeleri olan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert istifalarını Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (PAÜ TGB) Pamukkale Teknokent Yönetici AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı'na verdiler. İstifa eden Denizli iş dünyası, teknoparkın kurulduğu 2008'den bu yana yönetimde bulunuyordu.
Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye'de teknokentler, üniversiteler ve meslek odaları tarafından kurulan anonim şirketler aracılığıyla faaliyet gösteriyorlar. Pamukkale Teknokent kurulurken de Denizli iş dünyası yüzde 10'ar payla teknokentin kurucu ortağı olmuştu.

İş dünyasının iddialarına göre; Prof. Dr. Hüseyin Bağ'ın Pamukkale Üniversitesi tarafından temsilci atanması ve Teknokent Yönetici AŞ'ye Yönetim Kurulu Başkanı olmasından sonra, bir sene içinde yönetim kurulu üyeleri hiç sabit kalmayarak sürekli değişiklik gösterdi. Bu aşamada yönetimdeki sürekliliği sağlamak için iş dünyası yoğun çaba gösterdi. Konuyla ilgili DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan temsilciler, "Yönetim Kurulunda görüşülmeden Genel Müdürlüğe atanan ve sonrasında yine Genel Müdürlükten alınan Prof. Dr. Şahin Çonkur'un neden göreve getirildiği ve neden görevinden azledildiği bugün hala hissedar ve Yönetim Kurulu üyesi sıfatını haiz olduğumuz halde bilgimiz dahilinde değil. Genel Müdür değişikliği, üniversitenin içerisinde bulunduğu zorlu sürecin bir sonucu olarak tarafımızca kabul edildi. Kararları imzaladık. Ancak genel müdürün görevden alınmasından sonra, gerekirse bir istihdam bürosunun yardımıyla iyi bir yönetici bulunmasına ilişkin teklifimiz reddedilmiş ve her türlü itirazımıza rağmen, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, kendini Genel Müdür olarak atamış ve önemli denecek bir ücreti kendine maaş olarak bağlamıştır. Yine aynı dönemde üniversitede rektör danışmanlığı yaptığı iddia edilen bir kişi, şirketimize danışman olarak atanmış ve yine kendisine ciddi miktarda bir ücret ödenmesi karara yazılmıştır. Tüm bu kararlar, üzerinde mutabık kalınmadan tek taraflı olarak yazdırılmış ve tarafımıza imza için gönderilmiştir" dediler.

İş dünyası 4+3 dengesini 4+5 ile kaybetti

İddialara göre Yönetim Kurulu Başkanlığını da yaptığı Pamukkale Teknokent Yönetici AŞ'ye kendini Genel Müdür olarak atamasıyla Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, yaklaşık 10 bin liralık bir gelir daha elde etmiş oldu. Bu ücretin daha önceki genel müdür maaşının iki katından fazla olduğu iddiası da yerel basın tarafından gündeme getirildi. Danışmanı ile kendisinin aldığı ücretler, kent gündemine oturunca, iş dünyası temsilcileri Pamukkale Teknokent'in yönetim kurulu toplantılarında sıkıntıyı dile getirdi. Ancak yaşanan sıkıntılar toplantı tutanaklarına yansıtılmadı. Toplantı tutanaklarının imzalanması konusunda gösterilen direnç sonucu, Prof. Dr. Bağ şirkette olağanüstü genel kurul toplantısı yaparak, ana sözleşme değişikliğini gerçekleştirdi. Böylece yönetimde; 4 iş dünyası temsilcisi+3 üniversite hocası şeklinde belirlenmiş denge, iki yönetim kurulu üyesi daha eklenerek 4 iş dünyası temsilcisi + 5 üniversite hocası şekline getirildi. İş dünyası böylece etkinliklerinin pasifize edildiğini öne sürdü. Yönetimde söz sahibi olamayan iş dünyası temsilcileri, son bir yıl içinde teknokentin çalışmalarının da sanayi destekleme odağından uzaklaştığını öne sürüyorlar. Tüm bu rahatsızlıklar sonucu Denizli iş dünyası teknokent yönetiminden toplu olarak önceki gün istifa etmiş oldu.

Zorlu koşullar nedeniyle sıkıntılar gündeme getirilmedi

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, DÜNYA'nın sorularını yanıtlayarak, "İstifamız doğru. Yönetim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile anlaşamadık. İş dünyasının etkinliği yönetim kurulunda azaltıldı. Burada teknokentin sanayimizi güçlendirmesi için çalışmalarımız vardı. Ancak yaşanan süreç nedeniyle sanayicimizin çalışmaları sekteye uğratıldı" açıklamalarını yaptı.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de "İçinden geçtiğimiz zorlu koşullar nedeniyle yaşanan sıkıntılara sabrettik. Bu yönetimin geçici olduğu söylenmişti. Ancak yaşadığımız süreçte sıkıntılar derinleşti, kent gündemine taşındı. Biz de sanayicilerimizi daha iyi temsil etmek adına odamızda aldığımız yönetim kurulu kararımız sonucunda istifa ettik" açıklamalarını yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin Bağ'dan önce Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğünü yapan adaşı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, FETÖ/PDY operasyonları kapsamında gözaltına alınmış, daha sonra da YÖK tarafından açığa alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, eşi Derya Bağ'ı, İslami İlimler Enstitüsü Sekreteri olarak ataması ile gündeme gelmişti. Yoğun tepkiler ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın atamanın iptalini istediği iddiası nedeniyle Derya Bağ, atandığı görevden ve memuriyetten istifa etmişti.

Pamukkale Teknopark'ta, kentin sanayisini temsil eden tekstil başta olmak üzere bilişim teknolojileri ve yazılım, makine ve teçhizat, gıda, enerji, sağlık, iklimlendirme, tarım ve madencilik gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren firmalar yer alıyor.

Türkiye'de ilk teknopark 1985 yılında kurulmuştu

Şimdiki anlamıyla dünyada ilk teknopark ABD'de, girişimci üniversite öğretim üyelerinin bilgi ve Ar-Ge birikimlerini ekonomik değere çevirme isteklerinden ortaya çıktı. 1952'de Silikon Vadisi ismiyle bildiğimiz Standford Research Park kurulmuştu. 1972 yılında teknopark kuran ikinci ülke İngiltere oldu. Türkiye'de ise ilk teknopark kurma düşüncesi 1980'li yılların başında oluştu. İTÜ ve İstanbul Sanayi Odası ile İstanbul Ticaret odası 1985 yılında bir teknokent kurdu. Şu anda Türkiye'de aktif 54 teknopark bulunuyor.