Deva Holding, 2009'da 500 milyon TL ciro bekliyor

Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haas, şirketin 2008 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve 2009 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philip D. Haas, 2009 yılı için 500 milyon TL civarında bir ciro beklediklerini belirterek, ''1,5-2 senedir yaptığımız yatırımların meyvelerini 2009 itibariyle toplamaya başlayacağımıza inanıyorum'' dedi.

Deva Holding'in 2008 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve 2009 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Haas, 2008'in Deva Holding için her anlamda bir yeniden inşa yılı olduğunu belirtti.

Haas, bir yandan başta yönetim olmak üzere her kademede insan kaynaklarında bir dönüşüm geçirilirken, diğer yandan 4 yeni ilaç üretim tesisinin inşasının bu dönemde sürdürüldüğünü ve şu anda dördüncü tesislerinin onaylanma süreçlerinin bitmek üzere olduğunu ifade ederek, ''2009'un ilk çeyreği sonunda her şeyi tamamlamış olarak yola çıkacağımızı öngörüyoruz'' dedi.

Geçtiğimiz sene tesislerin yenilenmesi için 100 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Haas, bunun yanında sadece makinelerin taşınması, kurulması, onaylanması için 30 milyon dolar, dönemsel olarak piyasaya sunulamayan ürünlerden dolayı 20 milyon dolar, inşaatlarda gecikmelerden 20 milyon dolar gibi ekstra masrafların da çıktığını anlattı. Haas, yüzeysel sonuçlara bakıldığında 2008 sonuçlarının çok başarılı olmadığını ancak resmi rakamların altına bakıldığında yeniden yapılanmış Deva Holding'in görüleceğini belirterek, şöyle konuştu:

''2009 yılına çok büyük güvenle bakıyoruz. 1,5-2 senedir yaptığımız yatırımların meyvelerini 2009 itibariyle toplamaya başlayacağımıza inanıyorum. Yeni tesislerin kapasitesi zaman içinde ihracat kapasitesini de artırmamıza olanak sağlayacak. Aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarına da hız kazandırdık. Deva kanalıyla Türkiye'de piyasada yeni ürünler de görmeye başlayacağız.''

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Haas, geçtiğimiz sene içinde satış yöntemlerinde de önemli bir değişime gittiklerini ifade ederek, konsinye satıştan, doğrudan satış yöntemine geçtiklerini, bu geçişin de geçmiş senenin karlılığında belli bir etkisinin görüleceğini dile getirdi.

"Türkiye'nin ve ilaç sektörünün geleceği parlak"

Haas, krizi öngörüp öngörmediklerine ilişin bir soruya şu şekilde yanıt verdi:

''Böyle bir krizi uzun zamandır bekliyordum. Beni şaşırtan krizin bu kadar geç ortaya çıkması oldu. Böyle bir krizin olacağını öngördüğümüz için en başta krizden nispeten az etkilenen ilaç sektörüne yatırım yapma kararı aldık. Belki 4 tesisin hepsini bir anda yapalım demezdim. 2008 yılı saçlarımın hayli beyazlamasına neden oldu. Ama doğru bir sektörde, doğru bir ülkede olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'nin de, ilaç sektörünü de geleceğinin parlak olduğuna inanıyorum.''

Krize bağlı olarak finansman maliyetlerinde belli bir artış yaşandığını kaydeden Haas, TL'de belli bir devalüasyon olacağını öngördükleri için finansman yapılarını buna uygun olarak şekillendirdiklerini söyledi.

Philip Haas, geçen sene gerçekleştirdikleri 100 milyon dolarlık yatırım ve bir o kadar da ekstra masraflara karşılık, EastPharma'nın şu andaki net borç durumunun 66 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu bildirdi. Haas, ''Bu sene için ciromuzun 500 milyon TL civarında olacağını öngörüyoruz'' dedi.