'Doğalgaz'da henüz sözleşme imzalanamadı
Doğalgazla elektrik üreten santrallerin çektiği gazın bedelinin yüzde 8,4 artırılması ve miktarın santralin tüketiminin yarısıyla sınırlandırılması çıkan son karar olmasına rağmen, özel sektörle dün herhangi bir sözleşme imzalanamadı.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile doğalgazdan elektrik üreten santrallerin yetkililerinin, çekilecek gaz miktarı ve gazın fiyatına ilişkin olarak sürdürdüğü görüşmelerin 8 Aralık Cuma gününe kadar sonuçlandırılması bekleniyor.
Sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre, BOTAŞ tarafından, doğalgazla elektrik üreten santrallerin çektiği gazın bedelinin 1 Aralık itibariyle yüzde 8,4 artırılması ve miktarın, santralin tüketiminin yarısıyla sınırlandırılması kararı taraflara iletildi.
Daha önce doğalgaz ihtiyaçlarının neredeyse tamamını kamudan karşılayan santral yetkilileri, BOTAŞ yetkilileriyle konuya ilişkin görüşmek ve durumun olası sonuçlarını değerlendirmek üzere dün bir toplantı gerçekleştirdi. Fiyat artışıyla doğalgaz santrallerinin aldığı bin metreküplük gazın bedeli 704 liradan 763 liraya çıkarken, özel sektörle dün bu konuda herhangi bir sözleşme imzalanamadı.
Bu arada, BOTAŞ tarafından özel sektör gaz santrallerinin çekeceği miktarın yüzde 50-70 bandında olması durumunda fiyatın yüzde 20, yüzde 70-100 bandında olması durumunda ise yüzde 25 zamlı tarifeyle sağlanacağı da ilgili taraflara tebliğ edildi.
BOTAŞ'ın fiyatı ithalatçı fiyatının altında
BOTAŞ'ın yüzde 8,4 zamlı olarak satacağı doğalgazın fiyatının bile özel sektör ithalatçılarının satış fiyatının oldukça altında kaldığını belirten sektör yetkilileri, gaz çekiş miktarı yükseldikçe uygulanacak fiyat artışının ise özel sektöre uygun olmadığına dikkati çekti.
Yetkililer, gaz çekiş miktarına göre kademeli fiyat artışı yapıldığında, fiyatların özel sektör ithalatçılarıyla aynı seviyeye geleceğini belirterek, "Herkes gazını BOTAŞ'tan almak istiyor, özel sektör ithalatçılarının fiyatı oldukça yüksek. Buradaki endişe şu ki, bu durumda özel sektör doğalgaz santrallerinde elektrik üretimi de yüzde 50 ile sınırlanabilir. Yani, santraller sadece BOTAŞ'tan çektikleri miktarla elektrik üretmeyi tercih edebilirler. Bu da arz sorununa yol açabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Kar marjını etkileyecek
Yetkililer, BOTAŞ'ın aldığı kararda ticari olarak herhangi bir yanlışlık olmadığını fakat bu seviyelerdeki rakamların özel sektör santrallerindeki üretimi ve kar marjını olumsuz etkileceğini de kaydetti.
Görüşmelerde, özel sektörün, elektrik üreten santralleri için gaz çekiş miktarını yüzde 50'den daha fazla yükseltmek istediği, BOTAŞ'ın ise ilettiği kararlar doğrultusunda en geç 8 Aralık'ta sonuç almayı arzuladığı aktarıldı.
BOTAŞ'ın son kararından etkilenen doğalgaz elektrik santrallerinin kapasitesi yaklaşık 9 bin megavatı buluyor.