Doğalgazı OSB'lere en ucuz sağlayan ülkeyiz

OSBÜK 10. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin sanayicisine ucuz enerji sağlamayı başaran birkaç ülkeden biri olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun (OSBÜK) 10. Olağan Genel Kurulu, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. OSB Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlendi.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmamasına rağmen sanayicisine ucuz enerji sağlamayı başaran birkaç ülkeden biri olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Bugün, 27 Avrupa ülkesi arasında doğalgazı OSB'lere en ucuz sağlayan birinci, 22 ülkesi arasında ise elektriği en ucuz sağlayan birkaç ülkeden biriyiz. Bu ister giydirilmiş ister giydirilmemiş fiyatlarla böyle. Toplumda ağız alışkanlığı var, 'doğalgaz pahalı, elektrik pahalı' diye. Gerçek hiç de böyle değil. Biz bunu doğalgazı dövizle alıp lira ile satan bir ülke olarak yapıyoruz. Rusya'daki toplantılarda fiyatları öğrenince nasıl başardığımıza şaşırdılar. Çünkü biz dünyanın gerçeklerine göre hareket ediyoruz."

"OSB'lere lisanslı doğalgaz dağıtım yetkisi verilsin"

OSBÜK ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir de yıllardır sağlıklı ve çevreye duyarlı sanayileşme için OSB'lerin en uygun yöntem olduğunu ifade ettiklerini anımsatarak, sanayi işletmelerinin OSB'lerde toplanmasının teşvik edilmesini ve OSB'lerin yatırımcılar için cazip hale getirilmesini istediklerini söyledi.

Yeni Teşvik Sisteminde, OSB'lerde yapılacak yatırımlara içinde bulundukları bölgenin bir alt sıradaki bölge teşviklerinden yararlanma imkanının tanınmasının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Özdebir, şunları kaydetti:

"OSBÜK olarak OSB'leri ilgilendiren her türlü mevzuat düzenlemesini yakından takip etmekte, mümkün olduğunca hazırlık çalışmalarına iştirak ederek görüş ve önerilerimizin düzenlemelere yansımasına azami çaba gösteriyoruz. OSB'lere lisanslı doğalgaz dağıtım yetkilerinin verilmesini istiyoruz. İmtiyaz sözleşmeleri sona eren ve yenilenecek olan dağıtım şirketlerine hiç bir hizmet almadan taşıma bedeli artık ödemek istemiyoruz.

Doğalgaz fiyatlarında OSB'ler daha cazip hale getirilmeli ki sanayiciler üretim için OSB'leri tercih edebilsin. BOTAŞ'ın bütün OSB'lere OSB tarifesi üzerinden doğalgaz tedarik güvencesi vermesi sağlanmalıdır. Yine BOTAŞ'ın şartsız olarak OSB'lere son dakikada tek taraflı hazırlanmış sözleşme dayatılmamalı ve herkese eşit davranılmalı ve şeffaf olunmalı."

"Kaçak yapılaşmaya izin verilmemeli"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise organize sanayi bölgelerinin mevcut halinde daha iyi, daha dikkatli yönetilmesi gerektiğini belirterek, OSB yönetimlerinin kaçak yapılaşmaya izin vermemesi gerektiğini bildirdi.

Bir gıda tesisinin yanına mıcır tesisi kurulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Ergün, şunları söyledi:

"Adam burada gıda tesisi kurmuş, bir organize sanayi bölgesinde yanına mıcır tesisi ruhsatı vermişler. Bunu kime, nasıl izah edebilirsiniz? Bu dikkatsizliklerden mutlaka kaçmak lazım, yoksa OSB'lerden insanlar uzaklaşırlar. Buralar güven duyulan kurumlardan, güvenilmeyen kurumlar haline dönüşür. Birtakım çalışmaları yapıyoruz. Bugün inşallah parlamentodaki yasa çalışmaları biter."

TOBB Başkan Vekili Yavuz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Faik Yavuz da OSB'lerin artık hem işçi, hem işveren, hem de devlet açısından kazan kazan projeleri olduğunu belirterek, bugün artık OSB'lerin uluslararası kuruluşlar tarafından örnek gösterildiğini söyledi.

Yavuz, Türk Ticaret Kanunu'nun gerçekten bir devrim niteliğinde olduğunu ve Kanun'la özel sektörün yol haritasının baştan aşağı değiştiğini kaydetti ve OSB'lerin bu konuya hazırlıksız yakalanmamalarını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir