Egeli sanayici ilk 6 aydan umudu kesti
EBSO'nun üyelerine yönelik yaptığı anketten karamsarlık çıktı... Sanayicilerin yüzde 65'i yılın ilk yarısında ekonomik koşulların kötü olacağını, yüzde 43.5'i sektörlerinin küçüldüğünü dile getirirken, bu dönem izlenecek stratejide dışarıda yeni pazar arayışları öne çıktı. (Ahmet Usman)
AHMET USMAN
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) üyelerine yönelik olarak yaptığı anketten karamsar sonuçlar çıktı. Bölge sanayicilerinin yüzde 46.1'i 2019'un ilk yarısında ekonomik koşulların kötü, yüzde 19.5'i çok kötü olmasını bekliyor.
Ankete katılanların yüzde 36.4'ü aynı dönemde ülke ekonomisini etkileyebilecek en önemli gelişmenin kurlardaki istikrarsızlık olacağı görüşünü savunurken, sanayicilerin izleyeceği stratejiler arasında yeni yurtdışı pazarlara yönelme öne çıktı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, babasının vefatı nedeniyle toplantıya katılamadı.
EBSO Meclis üyelerine anket sonuçları hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhsin Dönmez, "Ankete yanıt veren üyelerimizin yüzde 43.5'i 2018'de sektörlerinin küçüldüğü görüşünde. Yüzde 32.5'i bu durumun değişmediğini, yüzde 24'ü ise sektörlerinin büyüdüğünü düşünüyor. Ankete göre üyelerimizin yüzde 35.7'sinin ciroları artarken, karları azaldı. Kurlardaki hızlı yükseliş özellikle ihracatçılar açısından ciroyu artırırken, üretimin üçte ikisinin ithal girdi ile üretilmesi nedeniyle yaşanan maliyet artışları ise karı azaltıcı etki yaptı. 2008'de cirosu ve karı artanların oranı yüzde 28.6 oldu" diye konuştu.
Hedef yeni dış pazarlar
EBSO üyelerinin 2019'a dair karamsarlıklarının ankete yansıdığına dikkat çeken Dönmez, "Yılın ilk 6 ayında ekonomik koşulların kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 46.1, çok kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 19.5 oldu. Buna karşın bu soruya üyelerimizin sadece binde 6'sı çok iyi, yüzde 3.9'u iyi cevabını verdi" dedi.
EBSO üyelerinin 2019'un ilk yarısında izleyecekleri stratejiler arasında yüzde 32.5 oranıyla yeni dış pazarlara yönelmenin öne çıktığını anlatan Dönmez, "Bunu yüzde 29.2 oranıyla maliyetleri düşürme, yüzde 13.6 ile minimum stokla çalışma izledi. Üyelerimiz 2019'un ilk yarısında ülke ekonomisini etkileyecek en önemli ekonomik gelişmenin kurlardaki istikrarsızlık olacağını düşünüyor. Artan maliyetlerin kapasiteyi daraltması, konkordato kaynaklı zincirleme etki, iç talepte gerileme de üyelerimizi endişelendiren diğer konular" diye konuştu.
Dönmez, EBSO üyelerinin hükümetten beklentilerinin başında ekonomide ve dövizde istikrarın sağlanmasının geldiğini anlatarak, "Üyelerimiz ayrıca faizlerin düşürülmesini, yerli üreticinin desteklenmesini, ihracatta desteklerin artırılmasını, yapısal reformların hayata geçirilmesini istiyorlar" bilgilerini verdi.
Güvenlik olmadan ekonomi gelişmez
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise barış ve güvenliğin tam olarak tesis edilmeden, ekonomik gelişmenin sağlanamayacağını dile getirerek, "Ekonominin kötüleşmesi, politik olayların karmaşıklaşması da ekonominin daha da kötüye gitmesine yol açan zincirleme bir etki yaratıyor. Bunun son örneğine Venezuela'da tanık oluyoruz. Ekonomisi, uzun zamandır oldukça kötü durumda olan ülke, son safhada da politik karmaşasıyla dünya gündeminde. Yeni bir iç savaş ihtimaline kadar uzanan gelişmeler, ekonomik güç dengelerini koruyamamanın ne denli kötü boyutlara ulaşabileceğinin de önemli bir kanıtı. 2019'un oldukça sıcak bir gündemde izleneceğini işaret eden bu küresel gelişmeler, ülkemizi de yakından ilgilendirmeye devam edecek" görüşünü savundu.
Yılın ilk ayında geriden gelen ekonomik göstergelerde iyileşmenin olmadığını anlatan Esen, "Piyasalarda belirsizliğin ve kötümser beklentinin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Dolardaki düşüşe rağmen, gerek hammadde ve gerekse finansman maliyetleri düşmeyen, iç pazardaki daralma nedeniyle zor günler geçiren üreticimiz için hükümet tarafından destekleyici adımlar gelmeye devam ediyor. Diliyorum, acı bir reçeteye gerek duymadan bu günleri atlatırız" dedi.