”Eldeki kaynaklar ve işsizlik fonu devreye girebilir”
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, 1. Balkan Ekonomi Zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı
İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, "2009'da büyümede revize yok mu?" sorusu üzerine "Büyüme trendlerinde iç talepte, dış talepte daralmalar ya da genel negatif etkiler elbette bizi etkileyecek. Eldeki kaynaklar ve işsizlik fonu devreye girebilir" dedi.
Nazım Ekren, 1. Balkan Ekonomi Zirvesinde gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bir gazetecinin, OECD'nin, 2009'da Türkiye için büyüme tahminini revize ederek 1,9'a çektiğini, aynı şekilde IMF'nin de tahmini yüzde 3 olarak belirlediğini, buna karşın hükümetin hedefinin hala yüzde 4 olduğunu ve hedefte revizyon olup olmadığını sorması üzerine, OECD raporundaki verilerin rapor hazırlandığı tarihteki veri ve bilgi setine bağlı olarak değiştirildiğinin doğru olduğunu belirtti.
Ancak raporun tamamında hem Türkiye ile ilgili kısımda hem de küresel ekonomiyle ilgili kısımda üzerinde durulan birkaç tane kritik nokta olduğunu anlatan Ekren, bunlardan birinin, son verilere göre bir düzeltme yapıldığının söylendiği ama üzerinde vurgu yapılan ana konunun hala belirsizliklerin devam ettiği tespiti olduğunu dile getirdi.
Ekren, şöyle devam etti:
"İkincisi bazı varsayımların da yapıldığı raporda belirtiliyor. İki tane varsayım var. Birisi,'Yukarı doğru düzeltme olur mu olmaz mı?', ikincisi de 'Aşağı doğru bir düzeltme olur mu olmaz mı?' diye. Aşağı doğru bir düzeltmenin olup olmayacağını bir faktöre bağlıyorlar; eğer finansal küresel kriz uzun sürerse, rakamların aşağı doğru revizyonu gerekir. Bu, onlar için varsayımlar bakımından bakıldığında eksi bir risk. Artı bir risk ise eğer bankalar veya finansal kurumlar kendini çabuk toparlarsa ve hükümetleri de küresel ölçekte ilan ettiği paketler ya da politika tedbirleri ve öncelikleri etkisini gösterirse, rakamların da yukarı doğru düzeltileceği şeklinde varsayımlarda iki tane parametre var."
Bakan Ekren, hem belirsizliklerin olmasının, hem de tahminlerde artı ve eksi yönlü revizyonların söz konusu olabileceği varsayımıyla, aslında her şeyin güven sorununa kilitlediğinin görüldüğünü dile getirerek, "Eğer tüm küresel sistemde güven hızla restore edilirse buradaki rakamların tümünün ilk gelen verilere göre ifade ettiğim çerçevede revizyonu yapılacak demektir" dedi.
Hükümetlerin, dünyadaki bütün küresel ekonomideki aktörlerin uyumlu, koordineli bir eylemle herkesin kendine has uygulamaları arasındaki farklara raporda vurgu yapıldığını işaret eden Ekren, koordineli olmanın, başka bir şey, her ülkenin kendi ihtiyaçlarına uygun çözümler bulup sistemi tehlikeye atmayacak bir politika izlemesinin başka bir şey olduğunu ve raporda buna değinildiğini söyledi.
Büyümede revizyon
Bakan Ekren, "Bizim de düşündüğümüz OECD'nin ifade ettiği şekilde, paketin amacı, aynen burada ifade edildiği gibi Türkiye'deki 3 önemli dalgayı göğüsleyecek bir içeriği olacaktır. Vizyonu yine 2013 ve 2023'e odaklı olacaktır çünkü orta vadeli dönemde olaylar değişecektir. Politikası genişletici, teşvik edici bir mali disiplinle bu işi sürdüreceğimizi söylüyorum" diye konuştu.
"2009'da büyümede revize yok mu?" sorusu üzerine Ekren, "Büyümede revizyon şundan dolayı, eksi veya artı yönde riskler olduğu için zaten biz düzelteceğimizin sinyalini 5'ten 4'e indirmekle verdik. Önümüzdeki ilk dönemde biz de politikalarımızı, dokümanlarımızı yenilerken gerekiyorsa onu da dikkate alırız" dedi. Devlet Bakanı Ekren, şunları kaydetti:
"Büyüme trendlerinde iç talepte, dış talepte daralmalar ya da genel negatif etkiler elbette bizi etkileyecek ama hükümet olarak şunu söylüyoruz; birinci varsayım şu, alacağımız tedbirin ya da politikanın öncelikli olarak vergi mükellefine yansımasının az olmasını isteriz. İkincisi elimizdeki imkan ve kaynaklarla, (işsizlik fonu bu konuda devreye girebilir) işsiz kalacak kişilere ne tür bir destek verileceğini zaten çalışma bakanımız sürekli açıklıyor. Paket olarak baktığımızda, reel sektörle finans sektörünün ihtiyacı olan kısımlarına bakıp bir ahlaki riziko oluşturmayacak bir düzenlemeyi de Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği şekilde çok kısa sürede açıklayacağız."
Bir gazetecinin "Bir ay içinde olur mu?" sorusuna Ekren, "Olması gerekir" yanıtını verdi.