Elektrik dağıtım şirketlerinden 'fiyatlar revize edilsin' talebi

Dağıtım şirketleri maliyet artışlarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (TEDAŞ) yeniden yapılanması sonucu oluşan 20 elektrik dağıtım şirketi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurarak, maliyetlerindeki artış çerçevesinde perakende satış tarifelerinin revize edilmesini talep etti.

EPDK, ilk Kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve serbest piyasadan aldıkları enerji maliyetlerini dikkate alarak, nihai tüketiciyi ilgilendiren ve 1 Ekim 2008 tarihinden geçerli olacak yeni tarifeleri belirleyecek.

Edinilen bilgiye göre, dün, ayrı ayrı EPDK'ya başvuran dağıtım şirketleri, TETAŞ'ın, verdiği toptan elektrik fiyatlarına yaptığı yüzde 34'lük zam, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) çerçevesinde özel sektörden aldıkları elektrik, EÜAŞ ve portföylerinden satın aldıkları elektrik fiyatlarında meydana gelen artışları EPDK'ya bildirdiler. Şirketler, söz konusu maliyet artışlarına bağlı olarak, perakende satış tarifelerinin revize edilmesini istediler.

EPDK, 18 Eylül 2008'de yapacağı Kurul toplantısında, şirketlerin maliyet artışları çerçevesinde her abone grubu için yeni dönemdeki tarife miktarını belirleyecek.

Maliyet artışları

Bu arada, enerji uzmanları, söz konusu maliyet artışlarının, nihai tüketici olan sanayi ve konut abonelerine yüzde 9-10 oranında yansımasının beklendiğini kaydettiler. 1 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe giren otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde petrol fiyatlarında olduğu gibi elektrikte oluşan maliyetlerin de yılda 3 kez tüketiciye yansıtılması gerekiyor.