Elektrik süpürgelerine 900 vat sınırı

AB mevzuatına uyum kapsamında elektrik süpürgelerine getirilen yeni güç sınırlaması 1 Eylül'den itibaren başlayacak. Buna göre bu tarihten itibaren 900 vattan daha güçlü cihazlar satılamayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB mevzuatına uyum kapsamında enerji verimliliği amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan düzenleme ile 1 Eylül'den itibaren piyasada satılan elektrikli süpürgelerin gücü 900 vatı geçemeyecek.

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız, elektrik süpürgeleriyle ilgili düzenlemenin getireceği yeni uygulamaya birçok markanın hazırlıklı olduğunu söyledi.

Tüketicilerin elektrik süpürgesi alırken litre emiş gücü ile motor gücünü karıştırdığını anlatan Yıldız, "Müşteriler emiş gücü kaç vat diye soruyor. Halbuki emiş gücü vat değildir, saniyede litre olarak çektiği tozdur" bilgisini verdi.

Yıldız, litre emiş gücünün elektrik süpürgesinin motor gücünü ölçen vat ile bir ilgisi olmadığının altını çizerek, söz konusu düzenlemenin elektrik süpürgelerinin motor gücüne bir sınırlama getirdiğini, toz emiş gücünde bir düşüşe neden olmayacağını dile getirdi.

"Elektrik faturalarında 1 milyon liralık kazanç sağlayacak"

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu ise Türkiye'de 10 yaşının üstünde yaklaşık 16 milyon civarında elektrikli ev aleti bulunduğunu ve hesaplamalara göre bu cihazların yeni verimli cihazlarla değiştirilmesi halinde 2,5 milyon megavatsaat enerji tasarrufu sağlanacağının aktardı.

Bu tasarrufun yaklaşık 1 milyon ailenin bir yıllık enerji ihtiyacına denk geldiğini ifade eden Kaymakçıoğlu, elektrik süpürgelerinin motor gücüne getirilen sınırlamanın enerjinin daha verimli kullanılacağı anlamına geldiğini belirtti.

Kaymakçıoğlu, bu durumun tüketicinin elektrik faturasına da yansıyacağına dikkati çekerek, "Elektrik süpürgelerinin verimli olanlarıyla değişimi bir anlamda tüketicinin cebinden yılda ortalama en az 1 milyon lira daha az para çıkmasına neden olacak. Bu tasarruf her yıl artarak devam edecektir." dedi.