Elektronik'te 'Siyah Liste' dönemi

Kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazlara ait IMEI numaralarından oluşan "siyah liste"ye ilişkin düzenlemeler yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Elektronik cihazların kayıt altına alınması, "siyah listeye" alınan kaçak veya çalıntı cihazlara hizmetin engellenmesine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Daha önceki yönetmeliklerle belirlenen, toplu veya bireysel olarak mevzuata uygun bir şekilde ithal edilerek veya yurt içinde üretilerek kuruma bildirilen cihazların numaralarının yer aldığı "beyaz liste" ve  kaçak, kayıp, çalıntı ya da elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazlara ait IMEI numaralarından oluşan "siyah liste"ye ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, işletmeciler, abone numaraları ile eşleştirme yapılarak kullanıma açılanlar hariç olmak üzere siyah listeye giren kayıp ve çalıntı ihbarı yapılmış cihazların elektronik haberleşme bağlantısını 24 saat, kaçak olduğu tespit edilen cihazların elektronik haberleşme bağlantısını 1 hafta, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazların elektronik haberleşme bağlantısını 30 gün içerisinde kesecek.

Kayıp ve çalıntı ihbarları

Cihazları beyaz listede yer alan kullanıcılar; çalınma, yağmalanma, kaybolma veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elden çıkma durumlarında cihazlarının elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için telefon yoluyla Bilgi ve İhbar Merkezi'ne (BİM) ihbarda bulunabilecek.

Mahkemelerin veya Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik haberleşme bağlantısının açılmasına veya kesilmesine ilişkin talepleri üzerine cihaza ait IMEI numarası siyah listeye alınacak veya listeden çıkarılabilecek.