Eti Maden: Krize rağmen yüzde 35 büyüdük

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, Eti Maden'in karlılıkta Türkiye'nin en büyük 11'inci işletmesi olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KÜTAHYA - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ekonomik krize rağmen geçen yıl yüzde 35 büyüdüklerini söyledi.

Yılmaz, Maden-İş Sendikası Hisarcık Şubesi'nde düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, Eti Maden'in karlılıkta Türkiye'nin en büyük 11'inci işletmesi olduğunu belirterek, gelecek yıl işletmenin kar oranını artırarak ilk 10 şirket arasına girmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Eti Maden'in 2012 yılında 1 milyon dolar ihracat hedeflediğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biraz iddialı olacak ama 10 yıl sonraki ihracat hedefimiz 5 milyar dolar. Stratejik planımız tasdiklendi. Kamuda ilk tasdiklenen stratejik plan budur. Biz bütün işletmelerimize bölgenin özelliklerine uygun yatırımlar yapıyoruz. Buradaki dekapaja yıllardan beri para vererek dekapaj yaptırdık. Şimdi ise dekapajın kendisinden çimento malzemesi olarak kullanmayla ilgili etütler yaptık. Etütler sağlıklı çıktı. Burada ya biz çimento fabrikası yapacağız ya da çimento fabrikası yapacak olan özel sektörü teşvik edeceğiz."

"Yeni kullanım alanları bulduk"

Yılmaz, bor madeni ile ilgili olarak yeni kullanım alanları bulunması gerektiğini belirterek, madenin akıl, bilgi ve beceriyle işletildiğini, aksi halde madenin toprağın altında kalmaya mahkum olduğunu bildirdi.

Bor madeniyle ilgili olarak yeni kullanım alanları aradıklarını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yeni kullanım alanları bulduk. Aramaya da devam ediyoruz. Son beş yılda dört kat büyüdük. İki tane temel nokta oluşturduk. Demir çelik sanayinde bor ve özellikle kolemanit kullanımıyla ilgili çalışmalarımız var. Bununla ilgili yurt dışında deneyler yaptırıyoruz. Büyük kullanım alanları olan yeni sektörler bulmak esastır. Yoksa geçen yıl sattığımız mal miktarı 1,5 milyon ton. Bunun üstüne 100 ton fazla gelmiş, 500 ton eksik gelmiş bir şey ifade etmiyor. Bunun gibi 500 bin tonlu 1 milyon tonlu rakamlar tüketebilecek yeni kullanım alanları oluşturabilirsek o zaman buralarda çok büyük potansiyeller oluşacak."

"Sektörün tartışmasız lideriyiz"

Yılmaz, demir çelik sanayinde Sovyet Cumhuriyetlerinin önde olduğunu belirterek, "Eti Bor İşletmeleri olarak Çin ile bu alanda ciddi çalışmalarımız var" dedi.

Çin'e kolemaniti sokmaya çalışacaklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bor, petrol değil. Çıkardığımız bütün bor madenleri satılmıyor. Milyonlarca ton madeni rezerv olarak bekletiyoruz. Esas olan yeni kullanım alanları oluşturmak. Bunun için de kurumsal olarak biz büyük çaba sarf ediyoruz. Çünkü bu işi en iyi biz biliyoruz. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Çünkü 2005 yılından itibaren bu sektörün dünyada bu sektörün tartışılmaz lideriyiz.

Ekonomik krize rağmen geçen yıl yüzde 35 büyüdük. Sattığımız şey bor kimyasalıdır. Ham maddesi madendir. Biz madenden başlamak üzere bor kimyasalları üretiyoruz. Rakibimiz pozisyonundaki insanlar ne üretiyorsa onlardan fazlamız var eksiğimiz yok. Kaydettiğimiz ilerleme ve gelişmeyle dünyanın en büyük bor üreticilerinden Çin'i, kendi madenlerini işleyemez hale getirdik."