Eximbank'tan ihracatçı için yeni tedbir

Türk Eximbank, ihracatçıların kur riski yönetimi için döviz forward işlemlerine başlayacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, başta KOBİ’ler olmak üzere bütün ihracatçılara forward (vadeli) kur sunulması için çalışmaların devam ettiğini ve bu ürünün aralık ayı içinde ihracatçılara kâr gözetilmeksizin fiyatlama yapılarak sunulacağını söyledi.

Açıklamada, "Ülkemizde döviz kurunda son dönemde yaşanan gelişmeler ve oynaklığa bakıldığında, kur riski yönetimi hususunda ihracatçıların son derece bilinçli olmaları gerekmektedir. Kur riskini etkin yönetemeyen ihracatçıların başlangıç bütçelerinde karlı görünen işlemlerinden aleyhe kur gelişmesi nedeniyle zarar edebildiği sıkça görülmektedir. Kur riskinin yönetimi amacıyla vadeli işlemlerin kullanımının yaygınlaştırılması özellikle döviz kuru istikrarına katkı sağlayacak ve kur üzerindeki ani şokların etkisini azaltacaktır" ifadeleri yer aldı. 

Türk Eximbank Haziran 2011 tarihinden itibaren ihracatçıların, kur riskine karşı korunabilmelerini teminen döviz satım (put) opsiyonu ve Ocak 2015 tarihinden itibaren de döviz alım (call) opsiyonu hizmeti, yani kur riskine karşı kendilerini sigortalama imkanı sunuyor.