G3’te kadın sayısı arttı, ilk kez Suriyeli bir girişimci de geldi

Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu’nda bu yıl 1000’e yakın girişimci adayı 80 mentörle bir araya gelip sorularını sordu, ilham aldı. Foruma katılımda kadınların oranı yüzde 53’e yükselirken, bu yıl ilk kez Suriyeli bir mülteci de girişimci adayı olarak katılım sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Girişimcilerin, ilham verme tutkusu ile her yıl bir gününü onlara ayıran mentörlerle buluştuğu G3 Forum dün gerçekleştirildi.

G3 Forum, geleneksel olarak düzenlenen interaktif yuvarlak masa toplantılarıyla başladı ve toplantıda 1000’e yakın girişimci adayı, iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan 80 mentörle bir araya geldi.

Forum 8 yıldır üst üste yapılıyor, bu yapısıyla Türkiye’nin girişimcilik ikliminin gelişmesine önemli bir katkı sağlıyor. Bu yılki forumda ilk günden beri girişimi destekleyen G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı yine en ilgi çeken masaların mentörüydü. Bu yıl kadın katılımcı sayısının yüzde 53’e yükseldiği forumda, Suriyeli bir girişimci de yer aldı ve mülteci sorunlarının çözümüne yönelik aplikasyonu ile ilgili danışmanlık aldı. 17 yıllık bir öğretmenin hologramlı eğitim sistemi girişimi, bir üniversite öğrencisinin insan kaynakları fikri, bir lise öğrencisinin ise yıkanan çorapların karışmamasına yönelik iş fikri masalarda yankı buldu. Bu yıl katılımın yüzde 82 ile ağırlıklı olarak İstanbul dışından geldiği G3’te özellikle iyi tarım ve çocuklara yönelik iş fikirlerinin yoğun olduğu gözlendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Turkcell ana sponsorluğunda, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası, Habitat ve PublicisLive ev sahipliğinde düzenlenen G3 Forum’da konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada müthiş bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “Eskinin şirketleri, yerlerini yeni nesil şirketlere bırakıyor. Artık alın terinin yerini akıl teri alıyor. Bu değişime ayak uyduramayan, değişimin gerisinde kalan kaybediyor” dedi.

G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz ise yaptığı konuşmada, G3 Forumu’nda geride bıraktıkları 7 yılda, 7 binden fazla girişimci ve girişimci adayıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Binlerce yeni iş fikri burada filizlendi. Bazı katılımcılarımız çoktan iş fikirlerini hayata geçirip kendi başarı hikayelerini yazmaya başladılar. Birçok katılımcı buradan ilham alıyor” ifadesini kullandı.

Girişimciliği meslek olarak görmede ilk sıralara çıktık

Gülden Yılmaz, Küresel Girişimcilik Monitörü’nün son verilerini paylaştı. Bu verilere göre Türkiye, büyüme potansiyeline sahip erken dönem girişimcilerin oranlamasında, araştırmaya katılan 62 ülke arasında 2’nci sırada yer alıyor. Girişimciliği bir meslek seçimi olarak gören yetişkin nüfusun oranı Türkiye’de yüzde 81’i buluyor. Bu sonuçla Türkiye, 65 ülke arasında 5’inci. Gülden Yılmaz birkaç yıl öncesine kadar bu kadar üst sıralarda olunmadığını, Türkiye’de hızla yeşeren bir girişimcilik iklimi olduğunu vurguladı.