Garanti'nin karı yüzde 15 arttı

Garanti Bankası'nın karı 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 1.9 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası geçen yıl karını yüzde 15 artırarak, 1,9 milyar TL'ye çıkardı.

Garanti Bankası 31 Aralık 2008 tarihli konsolide finansal tablolarını açıkladı.

Buna göre bankanın 2008 yılında konsolide net karı 1 milyar 891 milyon 178 bin TL'ye ulaştı. 2007'de sigorta iştiraklerindeki hisse satışları ve saklama hizmetlerinin satışından elde ettiği tek seferlik gelirler hariç tutulduğunda, Garanti'nin karı 2008'de yıllık olarak yüzde 15 artış gösterdi.

Bankanın konsolide aktif büyüklüğü yüzde 30 artarak 99 milyar 38 milyon 413 bin TL seviyesine ulaşırken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye sağladığı destek, 2007 sonundan bu yana yüzde 27 artarak, 67 milyar 316 milyon 834 bin TL'ye yükseldi.

Bankanın öz sermaye karlılığı yüzde 22, aktif karlılığı ise yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşti.

Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil toplam 1 milyar 74 milyon TL karşılık ayrılırken, vergi ve karşılıklar öncesi normalize brüt kar yüzde 22 artarak 2 milyar 965 milyon TL, vergi öncesi kar ise yüzde 13 artarak 2 milyar 347 milyon TL oldu.

Bankanın öz kaynakları yüzde 37'lik artışla 9,7 milyar TL seviyesine ulaştı.

Nakdi krediler 2007 yıl sonuna göre yüzde 32 yükselerek 52,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. TL krediler yüzde 24, yabancı para krediler ise dolar bazında yüzde 8 arttı.

Bankanın mevduat toplamı ise 2007 yıl sonuna göre yüzde 33 artarak 58 milyar TL seviyesine ulaştı.

Zorlu döneme kuvvetli girdik

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yurt dışında şiddetini artıran küresel krizin Türkiye'de de daha somut hissedilmeye başladığını belirtti.

Garanti Bankası'nın, son derece likit, sağlam ve dengeli bilanço yapısı, güçlü öz kaynaklarıyla bu zorlu döneme kuvvetli bir şekilde girdiğini ifade eden Özen, şunları kaydetti:

"Gelişmiş risk yönetimi sistemimiz ve operasyonel verimlilik anlayışımızla, zor zamanlara daima hazırlıklıyız. Yıl içinde toplam aktiflerimizi yüzde 30 artırarak sektörün üzerinde büyüdük. Global krizin şiddetlendiği anlarda bile ülke ekonomisine desteğimizi kesmedik ve Türkiye'nin en çok kredi veren bankası olduk. Şube ağımızı 138 yeni şube açarak güçlendirdik, 2 bine yakın kişiyi istihdam ederek Garanti ailesini büyüttük. Garanti markasına duyulan güçlü güven duygusunun bir sonucu olarak, mevduatlarımızı sektörün çok üzerinde artırdık. Risklerimizi doğru tanımlayıp iyi yöneterek, marjların hızla daraldığı yılda, tek seferlik gelirler hariç net karımızı yüzde 15 artırmayı başardık."

Türkiye'nin en geniş üye ve iş yeri ağı

Ergun Özen, daha iyi hizmet sunmak ve Garanti farkını daha çok kişiye yaşatmak için yatırımlarına devam ettiklerini belirterek, toplam 730 şubeye ulaştıklarını, 325 bini aşkın POS terminaliyle Türkiye'nin "en geniş" üye iş yeri ağına ve 2 bin 600'e yakın ATM'den oluşan alternatif dağıtım ağına sahip olduklarını bildirdi.

İnternet bankacılığını kullanan her 4 kişiden birisinin, www.garanti.com.tr üzerinden işlem yaptığını ifade eden Özen, son bir yıl içinde 1,2 milyon kişinin daha Garanti'yi tercih ettiğini, müşterilerin kendilerine kolayca ulaşması için onlarla bir araya gelme noktalarına yatırım yapmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Türkiye ve bankacılık sektörünün, geçmişte çok daha zorlu dönemlerden geçtiğini belirten Özen, Garanti'nin, bu dönemlerin her birinden güçlenerek çıkmayı başardığını, 2009'da da çalışanlarından müşterilerine, hissedarlarından iş ortaklarına kadar tüm paydaşlarıyla kenetleneceklerini ve sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceklerini bildirdi.