Gazprom gazını Türkiye'de depolamak istiyor

Türkiye'yi en cazip ve gelecek vaat eden piyasalardan biri olarak gören Gazprom Export, Türkiye'de yeraltı doğalgaz depolama tesisi kurmak için araştırmalara başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Rus doğalgaz şirketi Gazprom Export, en cazip ve gelecek vaat eden piyasalardan biri olarak gördüğü Türkiye'de yeraltı doğalgaz depolama tesisi kurmak için araştırmalara başladı.
 
Gazprom Export yetkilileri, Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin 10 yıl öncesine göre 3 kat artarak yıllık 40 milyar metreküpe yaklaştığını, Türkiye'yi en cazip ve gelecek vaat eden piyasalardan biri olarak gördüklerini ifade ettiler.
 
Hızlı büyüyen ekonomi olarak Türkiye'nin enerji tüketimi ve enerji verimliliği konularında son derece önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken şirket yetkilileri, Türkiye'de faaliyet gösteren ticaret ortaklarıyla ilişkilerini daha da geliştirmek arzusunda olduklarını dile getirdiler.
Gazprom'un Türkiye'nin en önemli gaz tedarikçilerinden biri olduğunu belirten yetkililer, Türkiye ile ilgili planlarına dair şunları kaydettiler:
 
"Türkiye son yıllarda gaz akışıyla ilgili olarak ne zaman başka tedarikçilerle sorun yaşasa, ek gaz sevkıyatında bulunarak açığı kapatan ve eksiği gideren taraf hep Gazprom olmuştur. Geçtiğimiz kış doğalgaz talebi tavan yapmış, Gazprom talebi karşılayabilmek için Avrupa'daki yeraltı depolarından mümkün olan en yüksek miktarda (günlük 38 milyon metreküpün üzerinde) gaz çekmiştir. Bu tecrübeden hareketle, Gazprom Export, Türkiye'de yeraltı doğalgaz depolama tesisleri kurma olanağı aramaya devam etmenin gereği ve yararının farkında. Gazprom Export halen olası Türk ortaklarla birlikte Türkiye'de yeraltı doğalgaz depolama tesisi kurma konusunda araştırmalar yaparak, seçenekleri değerlendiriyor."
Türkiye'nin elektrik üretim sektörünü de cazip bir alan olarak gördüklerini aktaran Gazprom Export yetkilileri, Türkiye'de enerji sektöründe atılan serbestleşme adımlarını izlediklerini ancak elektrik pazarına giriş sürecinin kendileri için çok erken olduğunu bildirdiler.
 
DEPA'nın özelleştirilmesi
Yunan doğalgaz şirketi DEPA'nın özelleştirilmesi için resmi çağrının yapıldığını anımsatan şirket yetkilileri, söz konusu uluslararası ihalenin hüküm ve şartlarını değerlendirme aşamasında olduklarını da belirttiler.
Şirketlerinin DEPA ile uzun süreden beri ortak çalıştığını ve bu ortaklıktan iki tarafın da faydalar sağladığını aktaran Gazprom Export yetkilileri, şöyle konuştular:
"Söz konusu özelleştirmeyle diğer uluslararası şirketler gibi şirketimiz de ilgileniyor. Ancak şirketimizin satın alma ve birleşmelerle ilgili genel duruşunun şu ön kabule dayandığı da göz önünde bulundurulmalı: Bizim için yurt dışında kıymet edinme kendi içinde bir hedef olmayıp, bir katma değer yaratma aracı. Bu kapsamda, duruma özgü fizibilite çalışmalarının ekonomik mantık temelinde titizlikle yapılması gerekiyor."
Bu arada, Rusya, İran, Cezayir, Nijerya ve Azerbaycan'dan doğalgaz ithal eden Türkiye, geçen yıl bu ülkelerden aldığı 44 milyar metreküp doğalgazın yaklaşık 27 milyar metreküplük bölümü Rusya'dan ithal etmişti.
 
(AA)
 
Bu konularda ilginizi çekebilir