Güneydoğulu'dan 8.4 milyar dolar ihracat
GAİB Başkanı Çıkmaz, Güneydoğulu ihracatçının geçen yıl 187 ülkeye 8 milyar 422 milyon 134 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.
Geçen yıl Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa 'dan 187 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Neredeyse gidilmedik ülke bırakmadık. 2016'da da mevcut pazarlarımızı güçlendirirken özellikle Güney Afrika ve Güney Amerika pazarlarında daha etkin olacağımızı umuyorum" dedi.
Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında düşüşle 8 milyar 422 milyon 134 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.
Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 621 milyon 619 bin dolarlık ihracat kayda alındığını ifade eden Çıkmaz, böylece birliğin ihracat kayıt işlem hacminin, yüzde 7,8'lik düşüşle 9 milyar 43 milyon 753 bin dolar olduğunu kaydetti.
İhracatçıların yıl boyunca yoğun çalışarak 187 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Çıkmaz, "İhracatta Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,2 payla ilk sırada yer alıyor. Ortadoğu'yu ise Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri izliyor. Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İran, İtalya, Almanya, Libya İngiltere ve Belçika, bölge ihracatında ilk sıralarda yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Ürün bazında en fazla ihracatı yapılan ürünler hakkında da bilgi veren Çıkmaz, bölgeden en çok halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleriyle ağaç ve orman ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı.
'Gaziantep, en fazla ihracat yapan altıncı il oldu'
Bölge illerinden Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki altıncı olan konumunu koruduğuna işaret eden Çıkmaz, şunları kaydetti:
"Bölgemizin lokomotif ili Gaziantep, 2015'te 6 milyar 270 milyon 203 bin dolarlık ihracatla, Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddelerle demir ve demir dışı metaller, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir."
'Alternatif pazar arayışlarımız sürecek'
Türkiye'de ihracat kültürünün geliştiğine dikkati çeken Çıkmaz, sürekli yeni pazar arayışında olduklarını belirtti.
Geçen yıl 7 kıtada 187 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatan Çıkmaz, "Neredeyse gidilmedik ülke bırakmadık. 2016'da da mevcut pazarlarımızı güçlendirirken özellikle Güney Afrika ve Güney Amerika pazarlarında daha etkin olacağımızı umuyorum. Tanıtımla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürmektedir. 2016'nın daha verimli geçeceğini umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.