Halk Bankası, İzmir TSO'yla anlaştı

Üyeler, nakdi kredi, gayrinakdi teminat mektubu kredisi, finansal destek kredisi, orta uzun vadeli proje kredisinden yararlanabilecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Halk Bankası aralarında, oda üyelerinin uygun koşullarda kredi kullanmasını öngören protokol imzaladı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, odada düzenlenen imza töreninde yaptığı açıklamada makro ekonomik görünümün, küresel ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle gün geçtikçe bozulduğunu, büyük zorluklarla belirli bir seviyeye kadar gerileyen faizlerin, ilk olumsuz gelişmede yukarıya tırmandığını anlattı. Böyle bir ortamda yatırım yapmanın da zorlaştığını belirten Demirtaş, şöyle dedi:

"Türkiye'nin küresel güç olması için yeni bir ekonomik modele ihtiyacı var. Siyasi belirsizlik sürüyor. Bu ortamda, BDDK tarafından yapılan ve banka yöneticilerine uygulanan ankete göre, birçok gösterge beklentisinde bozulma ortaya çıktı. Banka yöneticileri, cari açık ve iç borçlanma faizlerinin artmasını bekliyor. Takipteki krediler, mevduat ile kredi faiz oranlarında artış, karlılık ve bireysel kredi hacimlerinde ise düşüş bekleniyor. Tüm bunlara rağmen, Türk bankacılık sektörü yapısal gücü sayesinde, 2001 krizinde yaşanan bankacılık krizine benzer sorunlar yaşamayacaktır."

Ekonomik yavaşlamaya rağmen Türk bankacılık sisteminin hızlı büyümesini sürdürdüğüne dikkat çeken Demirtaş, bankaların şube sayısını Haziran 2008 sonu itibariyle son bir yılda yüzde 12,2 artırarak 8 bin 174'e, toplam personel sayısını da yüzde 11,4 artışla 166 bin 822'ye çıkardığını belirtti.

Halk Bankasının, bugün toplam kredi portföyünün yaklaşık 50'sini KOBİ'lere kullandırdığını, 2002 yılında sadece 63 bin işletmenin bu kredilerden yararlandığını anlatan Demirtaş, "2007 yılında ise yaklaşık 600 bin işletme yararlanır hale gelmiş" dedi. Demirtaş, Halk Bankası ile imzaladıkları protokol kapsamında üyelerin, nakdi kredi, gayrinakdi teminat mektubu kredisi, finansal destek kredisi, orta uzun vadeli proje kredisinden yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.

İzmir'e 2 bölge müdürlüğü

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, İzmir'de yeniden yapılandıklarını ve bölge müdürlüğü sayısını 2'ye çıkardıklarını belirtti. Türkiye'nin ilk KOBİ bankası unvanına yaraşır şekilde 70 yıldır faaliyetlerini sürdürerek Türkiye'nin kalkınmasına gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunduklarını ifade eden Aydın, son 1 yılda ticaret ve sanayi odalarına yaklaşık 1,3 milyar YTL kredi kullandırdıklarını vurguladı. İZTO ile yapılan protokol kapsamında oda üyelerine, 36 ay vadeli ve 500 bin YTL limitli kredi kullanım imkanı sağlandığını ifade eden Aydın, şu bilgileri verdi:

"Faiz oranı normal kredilerimize uygulanan orandan binde 2 daha düşük olup yüzde 1,90 olarak belirlendi. Ayrıca imzalanan protokolle oda üyelerine yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak kapsamında 2 yıl ödemesiz dönemli, 84 ay vadeli orta ve uzun vadeli proje kredisi ve azami 60 ay vadeye kadar 1 yıl ödemesiz dönemli finansal destek kredisi de kullandırılacak."