Hasat dönemi pamuk üreticileri için daha kolay olacak

"Balyalı pamuk toplama makinesi" Türkiye'de ilk kez kullanılmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ADANA  - Türkiye'de ilk kez kullanılmaya başlanan "balyalı pamuk toplama makinesi" ile hasat dönemi çiftçiler için daha kolay olacak.
 
John Deere Adana Bölge Bayisi Şirket Ortağı Tansu Çorat, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki pamuk üretiminin Çukurova yöresinde diğer bölgelere göre daha fazla olduğunu söyledi.
 
Pamuk toplama makinelerinin teknolojik olarak sürekli geliştirildiğini, John Deere firmasının balyalı pamuk toplama makinesini Türk çiftçisinin hizmetine sunduğunu ifade eden Çorat, geçmiş yıllarda pamuğun sadece elle toplandığını, pamuk toplama makineleriyle hasadın kolaylaştığını anımsattı.
 
Çorat, yeni geliştirilen sistemle çiftçilerin hangi tarladan ne kadar verim aldığını görmesinin mümkün olacağını kaydederek, şunları bildirdi:
"İstediğimiz yerde balyayı indirebileceğimiz bir makine. Bu da taşımacılık açısından çok büyük bir avantaj sağlıyor. Sepetli pamuk toplama makinelerinde pamuk, römorklara aktarılıyor, daha sonra kara yoluyla çırçır fabrikalarına götürülüyor. Çiftçilerin bu sistemle hangi tarladan ne kadar verim aldığını görmesi mümkün. Balyalama ve barkod sistemiyle ürünün kime ait olduğunu bu sistemle anlıyoruz. Bu makine standart olarak 6 sıralı ve buna göre pamuk topluyor, toplama işlemi sırasında pamuğu rulo haline getirip paketliyor."
 
Çiftçilerin yeni sisteme alışmakta zorlanmayacağını ifade eden Çorat, Türkiye'de kısa zamanda kullanımının yaygınlaşacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir