Her iki ligde de Bursa yükselişte

Türkiye'nin En Büyük Sanayi Kuruluşları listesinin 2. bölümü de açıklandı. İlk 1000 listesine bakıldığında artık her 10 büyük firmadan 6'sının Anadolu'dan olduğu ortaya çıktı. İkinci 500'de en çok yüzü gülenler ise Bursa, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YURT HABERLERİ

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği ve Türkiye sanayisinin nabzını tutan 'Türkiye'nin En Büyük Sanayi Kuruluşları' listesinin ikincisi açıklandı. İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine göre Anadolu, 2014 verilerine göre 317 firma ile listede yer aldı. 2013 verilerine göre bu rakam 310'du. İkinci 500 listesi gelende KOBİ ligi gibi yorumlandığı için önceden beri Anadolu ağırlığı vardı. Ancak bu ağırlık her geçen yıl hem ilk hem de ikinci yılda artış gösterdi. 2014 verilerine göre açıklanan her iki listede ilk 1000 firmanın 617'si Anadolu'dan ismini listeye yazdırdı. Özetle Türkiye'nin her 10 büyük firmasından 6'sı artık Anadolu'dan. İstanbul firmalarına baktığımızdaysa İlk 500 listesinde 2013'te 190 olan rakam 2014'te 189 olarak gerçekleşmişti. İkinci 500 listesinde ise İstanbul'un 2013 verisine göre 186 olan firması yeni listenin açıklanması ile 177'ye düştü.

İkinci 500 listesinde çarpıcı noktalardan biri de 37 kentin listede isminin olmamasıydı. Türkiye'nin 37 kentinden tek bir firma bile listeye giremedi. Tek firma ile temsil edilen kentlerin sayısı ise 16 oldu. Bu arada Kütahya İlk 500 listesine bir firmasını yollaması nedeniyle İkinci 500'den düştü ve listede temsil edilemedi. Mardin ve Rize listeye merhaba diyen kentler oldu. Ancak Mardin birinci listeden düşen firması ile listeye ismini yazdırdı.

İzmir yükselen kentler arasında yer aldı. İlk 500'de son iki yıldır 36 firması bulunan kent, bu listede 2013 verilerine göre 37 olan firma sayısını 2014 listesinde 40'a yükseltti. Tekirdağ da her iki listeye bakıldığında yükseliş gösteren kentlerden oldu. İlk 500'de her iki yılda da 4 firması bulanan kent İkinci 500 listesinde bu sayıyı 8'den 10'a yükseltmiş oldu. Kocaeli de yükseliş trendindeki şehirlerden oldu. İlk listede 34 firmadan 35 firmaya yükselen kent, İkinci 500'de de 26 firmadan 28'e çıktı. Öte yandan Bursa her iki ligde de artış gösteren yıldız kent oldu. Bursa İlk 500 listesinde 2013 verilerine göre 28 firması ile yer almış ve 2014'te bu rakamı 30'a yükseltmişti. İkinci 500 listesinde kent, 34 olan firma sayısını 36'ya çıkardı. Gaziantep'ten ise İkinci 500'de 35 firma yer aldı. Geçen yıl bu rakam 33'tü. Rakam yükselmiş gibi gözükse de Gaziantep'in 4 firması ilk listeden düştü. Özetle İlk 1000'de geçen yıl Gaziantep'ten toplam 57 firma yer alırken, 2014 yılında sayı 55'e düştü. Kayseri ise İkinci 500'de sanki 15'ten 13'e düşmüş gibi gözüküyor. Ancak kent bu iki firmasını İlk 500 listesine yollamıştı. Böylece her iki yılda da İlk 1000'de Kayseri'nin 28 firması yer almış oldu.

Başkanlar ne dedi?

Gaziantep hem sayı hem basamak olarak yükseldi

GAZİANTEP SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Listeye Gaziantep'ten giren firma sayısı 35'e yükseldi. Sanayi kuruluşu sayılarına göre ilk 10 il içerisinde Gaziantep'in dördüncü sırada. Firmalarımızın, İkinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde hem sayı hem de basamak olarak yükselmesi sevindirici. Kentten listeye giren sanayi kuruluşlarının toplam üretimden satış tutarı, 2013'e göre yüzde 9,9 arttı. Gaziantep, 500 firmanın üretimden satışlarının yüzde 6,8'ini tek başına karşıladı. Firmalarımızla ne kadar övünsek az ama bu yeterli değil. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmak istiyorsak, daha çok çalışmalıyız.

Gaziantepli sanayiciler her alanda öne çıkıyor

GAZİANTEP TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Üretim, istihdam ve ihracatla Türkiye'ye değer katan Gaziantepli sanayiciler, her alanda öne çıkmaya devam ediyor. Firmalarımızı kutluyorum. Sanayi kuruluşu sayılarına göre ilk 10 il içerisinde Gaziantep dördüncü sırada yer aldı. Şirketlerimiz, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde hem sayı hem de basamak olarak yükseldi. Bu da bizleri ayrıca mutlu etti. Gaziantep'ten listeye giren sanayi kuruluşlarının toplam üretimden satış tutarında, 2013'e göre yılına göre yüzde 9,9 artış oldu. Gaziantep, 500 firmanın üretimden satışlarının yüzde 6,8'ini tek başına karşıladı.

Tekirdağ'dan daha fazla firma listede olacak

TEKİRDAĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

Bu yıl böyle bir artışın yaşanması, firmaların kendi içinde ve pazarla ilgili donanımlarından kaynaklanıyor. Piyasanın yatay şekilde seyir ediyor olması firmaların büyüme göstermesini engelledi. Firmaların yukarıya doğru yükselmesinin kendi enerjisi ve teknik üretimlerininden dolayı ulusal lige girmelerini sağladı. Bu durum bölgemizin sinerjisinin yüksek olmasından ve Avrupa Birliği ülkelerine yakın olmasından da kaynaklanıyor. Tekirdağ'da önümüzdeki yıllarda ilk 500 ve ikinci 500 de daha fazla firma yer alacak.

Kahramanmaraş iddiasını artıracak

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

Kahramanmaraş, tekstilde, enerjide, gıdada, metal mutfak sektöründe, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşan 1000'e yakın sanayi tesisleriyle Türkiye'nin üretim yıldızları arasında özel bir yere sahip. Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde geçen yıla göre 4 firma eklenerek 12 şirketimiz üstün performans sergiledi. 100'ü aşkın ülkeye ihracat yapan 246 ihracatçı şirketiyle Kahramanmaraş ilk ve ikinci 500'deki şirketlerinin sayısını artıracak ve Türkiye'nin üretim ve ihracatına katkıda bulunmaya devam edecek.

Adana, firma sayısını 30'un üzerine çıkarabilir

ADANA SANAYİ ODASI BAŞKANI

Adana'dan Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giren firma sayısı 12'den 9'a geriledi. Geçen yıl listede bulunan iki firma bu yıl ilk 500'e girdi, diğer iki firma da liste dışı kaldı, liste dışı kalan firmaların yerine listeye giren yeni şirketlerle Adanalı firma sayısı 9'da kaldı. Böylece Türkiye'nin en büyük 1000 firması içindeki Adanalı firma sayısı 24 oldu. Tekstil ve gıda başta olmak üzere otomotiv, çimento, plastik gibi farklı endüstrilerdeki firmalarımız önemli bir başarı gösterdi. Adana doğru stratejilerle hareket etmesi durumunda bu sayıyı 30'un üzerine çıkarabilecek potansiyele sahip.

Sakarya'yı ihracatta ilk 5'e taşımak istiyoruz

SAKARYA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI

Sakarya'daki işletmelerimizin daha kurumsal ve sürdürülebilir bir yapı ile büyümesine yardımcı olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ar-Ge'ye önem veriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçek anlamda uygulanması yönünde Sakarya Üniversitesi ile ortak projeler yürütüyoruz. Sakarya'yı, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan illeri sıralamasında ilk 5'e taşımayı hedefliyoruz.

Samsun, 8 firma ile Karadeniz'in birincisi oldu

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Karadeniz Bölgesi'nden 18 firma listede yer aldı. Türkiye'nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sırasında olduğu gibi İkinci 500'de de Karadeniz Bölgesi'nden listeye en çok firması giren kent 8 firma ile Samsun oldu. Ordu'dan 4, Trabzon'dan 2, Zonguldak, Giresun, Karabük ve Amasya'dan da birer firma listeye girdi. Firmalarımızın başarılarında payı olan herkese en içten şükranlarımı sunuyorum. Sanayicilik, cesaret, fedakarlık ve mücadele işidir.

Başarı sırlarını anlattılar

İleri teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarımızla öne çıkıyoruz

ERMAKSAN MAKİNE GENEL MÜDÜRÜ

Ermaksan olarak bu yıl listede 79 sıra çıkarak 147'nci sıradan 68'inci sıraya yükseldik. Böylece ilk 500'de yer alma hedefimize biraz daha yaklaştık. Ermaksan olarak sektörümüzde ileri teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarımızla öne çıkıyoruz. Bu çerçevede üretilen katma değerli, yenilikçi makineler ve bu makinelerin pazarlanması performansları da yükselmemizi sağlıyor. Dünya konjonktürü büyümeye aslında çok da izin vermiyor ama bu tamamen Ermaksan'ın katma değerli ürünleriyle ilgili bir performans. Önümüzdeki yıl ilk 500'de yer alacağız.

İleride halka arzı planlıyoruz

SAMPA OTOMOTİV YÖNETİM KURULU BAŞKANI

İSO listesinde 226'ncı sıradan 60'ıncı sıraya yükseldik. ABD menşeli birçok ağır vasıta, otobüs, çekici ve dorse markasına uyumlu yedek parça üretiyor, tedarik işleri yapıyor ve 116 ülkeye pazarlıyoruz. 2023 yılı Türkiye ihracat hedefinin binde birini üstlenerek, Türkiye ihracatına ve ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Kazanılan bu başarılarda, en büyük emek değerli çalışanlarımıza ait. 2015 yılı içerisinde yeni iş birlikleriyle ofis ve depolarının sayısını arttırmayı hedefliyoruz. 30 binin üzerinde ürün çeşidiyle Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük üretici firması özelliğini taşıyoruz. 2009 yılından bu yana yakalamış olduğumuz yıllık ortalama yüzde 33 büyümeyi sürdürmemiz ve başarı basamaklarını bir bir yükselmemiz, rakiplerimizin olduğu gibi tüm dünyadaki yatırım şirketlerinin de dikkatini çekmeye devam ediyor. İlerleyen dönemde halka arzı planlıyoruz.

Yeni hedefimiz ilk 500

ABDİOĞULLARI PLASTİK AŞ YÖNETİM KURULU ÜYESİ

İSO ikinci 500'de 87'nci sıradan 9'uncu sıraya yükseldiğimiz için mutluyuz. İSO İkinci 500'de yakaladığımız çıkışın temel nedeni yeni gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve ürünler.Yatırımlarımıza bağlı olarak endüstriyel tekstilden teknik tekstile geçiş yaptık. Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu yapılan işler büyüme trendimizde etken oldu. Yatırımlarımızın meyvesini de bu şekilde almış olduk. Yine aynı alanda yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bundan sonraki hedefimiz İSO'nun ilk 500 listesinde yer almak. Bu hedefe bağlı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yılın hedeflerimiz açısından iyi geçeceğini umuyoruz.

Son 10 yılda ciddi yatırımlar yaptık

GÜNEŞ SÜT YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Bu yıl 488'inci sırada İSO listesine girmeyi başardık. Geçen yıl da az bir farkla sıralamaya girememiştik ama bu sene bekliyorduk. Süt sektörüne yönelik son 10 yılda ciddi yatırımlar yaptık. Zor bir işimiz var. Hedeflerimiz çok yüksek değil. Ama yavaş yavaş ve istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz. Kazandığımızı da işimize yatırıyoruz. İyi bir ekibimiz var.

Yurtdışından kaydırdığımız projeler yükselişi getirdi

YAZAKİ TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ

Yazaki Wiring Technologies Türkiye Elektrik Sistemleri olarak İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2014 yılı araştırmasında 174 sıralık bir çıkış yaparak 394. sıradan 220'nci sıraya yükseldik. Bu yükselişteki ana etken Yazaki'nin diğer fabrikalarından Türkiye'ye kaydırdığımız projeler oldu. Mevcut projelerimizdeki artışların yanı sıra Tunus Yazaki fabrikasında yürütülen Fiat'ın BSUV projesini Türkiye'ye kaydırmış olmamız büyük bir başarı oldu. Böylece istihdamda da artış sağlayarak 800 kişiden 1.700 çalışana ulaştık. Hem Yazaki'nin Tunus fabrikasını kurtardık, hem de Türkiye'de büyüme sağladık. Bu önemi bir ivme kazandırdı. Yurt dışındaki projeleri Türkiye fabrikasına kaydırmamızın ana nedeni ise buranın verimli ve son derece kaliteli üretim yapan bir fabrika olması. Bu da bizi uluslararası rekabette öne çıkaran bir unsur. Bu yılın sonuna doğru yakalayacağımız büyüme trendiyle birlikte 2015'te ilk 250'de yer alacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir