Hisse senetleri piyasasında ”piyasa yapıcılığı” dönemi başlıyor
"İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğik" RG'de yayımlandı
ANKARA - İMKB hisse senetleri piyasasında "piyasa yapıcılığı" dönemi başlıyor.
Piyasa yapıcılığı için başvuran İMKB üyeleri arasından, belirlenen şartları taşıdığı tespit edilenler İMKB tarafından hazırlanan ve SPK tarafından onaylanmış olan "Piyasa Yapıcılık" taahhütnamesini imzalamak zorunda olacak. Aksi takdirde piyasa yapıcılık faaliyetlerine başlayamayacak.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında faaliyet gösteren Hisse Senetleri Piyasasının çalışma esas ve kurallarını belirleyen "İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu yönetmeliğe 'Piyasa Yapıcı' tanımı eklendi. Piyasa Yapıcı ise "Sorumlu olduğu menkul kıymetin piyasasının dürüst, düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak ve likiditeye katkıda bulunmak amacıyla faaliyette bulunmak üzere İMKB Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilmiş İMKB üyesi aracı kuruluşu" olarak tanımlandı.
Yönetmelikte yer alan "Piyasada işlem yapacak olanlarda aranacak şartlar" başlığına da "piyasa yapıcılarda aranacak şartlar" da eklendi.
Buna göre, piyasa yapıcılığı için başvuran İMKB üyeleri arasından İMKB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen şartları taşıdığı tespit edilenler, bu faaliyetlerine ilişkin olarak ayrıca İMKB tarafından hazırlanan ve SPK tarafından onaylanmış olan "Piyasa Yapıcılık" taahhütnamesini imzalamak zorunda olacak. Aksi takdirde piyasa yapıcılık faaliyetlerine başlayamayacak.
Bir piyasa yapıcı, birden fazla menkul kıymette piyasa yapıcısı olarak atanabilecek. İMKB Yönetim Kurulu piyasa yapıcı üyenin piyasa yapıcılık faaliyetinde bulunabileceği menkul kıymet sayısına sınırlama getirebilecek.
Piyasa yapıcı üyenin, talebi üzerine veya belirlenen şartları yitirmesi halinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde piyasa yapıcılık yetkisi iptal edilecek. Her iki durumda da ilgili menkul kıymetteki işlemlerin hangi işlem yöntemi ile yürütüleceği Borsa Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.
Yönetmeliğin "İşlem yöntemi"nin belirlendiği fıkrasında da değişikliğe gidildi. Buna göre, hisse senetlerinin alım-satımında "tek fiyat" ve "çok fiyat" yöntemleri ile piyasa yapıcılık faaliyeti, yönetmelikte belirtilen ilke ve esaslar çerçevesinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenen kurallar ile uygulanacak.
'Piyasa yapıcılık' tanımı eklendi
Yönetmeliğe ayrıca "Piyasa Yapıcılık" da tanımı eklendi. Piyasa yapıcılık ise "Yönetim Kurulu'nca yetkilendirilmiş üyeler tarafından sorumlu oldukları menkul kıymetlerin piyasasının dürüst, düzenli ve etkin çalışmasını sağlamak ve likiditeye katkıda bulunmak amacıyla, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ilke ve esaslar çerçevesinde yürütülen özellikli bir alım-satım faaliyeti" olarak tanımlandı.
Yönetmelikte bulunan "Çok fiyat yöntemiyle işlemin yürütülmesi" başlığı, "Tek fiyat-çok fiyat yöntemleri ve piyasa yapıcılık uygulaması ile işlemlerin yürütülmesi" şeklinde değiştirildi.
Buna göre, Tek fiyat yöntemi ve çok fiyat yöntemi ile piyasa yapıcılık faaliyetlerinde, alım-satım emirlerinin sisteme girişi, eşleştirilmesi ile emir ve işlem bilgilerinin gösterilmesine ilişkin uygulama, belirlenen esaslara uygun olarak Borsa Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek.
Piyasa yapıcı, sorumlu olduğu menkul kıymetlerde kendi nam ve hesabına alış-satış şeklinde çift taraflı kotasyon vererek piyasa oluşmasına ve işlem gerçekleşmesine katkıda bulunacak. İlgili menkul kıymette Sisteme girilen tüm alım-satım emirleri öncelik kurallarına uygun olarak kendi aralarında ve/veya piyasa yapıcı kotasyonları ile eşleşerek kısmen veya tamamen işleme dönüşebilecek.
Piyasa yapıcılığının uygulanacağı menkul kıymet ve pazarlar ile piyasa yapıcının kotasyon vermesinin zorunlu olup olmadığı durumlar, İMKB Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.
Piyasa yapıcı tarafından verilen kotasyonlara ilişkin usul ve esaslar ile piyasa yapıcılı ortamda uygulanacak emir ve işlem kuralları yine İMKB Yönetim Kurulunca tespit edilecek.
Borsa Yönetim Kurulu gelişen piyasa koşullarını dikkate alarak bu yönetmeliğin ilgili maddesinde tarif edilen işlem yöntemlerinin bir kısmında veya tamamında bu madde hükümlerinin uygulanmamasına karar verebilecek.
Eski SPK başkanı daha önce açıklamıştı
Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, daha önce yaptığı bir açıklamada, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) ve tüm büyüme potansiyeline sahip şirketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını bildirmişti. Erol, yeni oluşturulan piyasada, İMKB'nin kotasyon şartlarını sağlamayan, ancak gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının işlem göreceğini ifade etmişti.
ABD'de de uygulanan piyasa yapıcılığı sisteminin ilk defa bu piyasada kullanılacağını belirten Erol, yeni oluşturulan piyasada, likiditenin artırılmasına katkı sağlaması için "piyasa yapıcılık" sisteminin uygulanacağını söylemişti. Erol, bu uygulama ile, piyasa yapıcı kuruluşların alış ve satış tarafında kotasyon vererek piyasanın derinliğini sağlayacaklarını kaydetmişti.