İklimlendirme sektörü verimli teşvikler istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
ANKARA - TOBB İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, iklimlendirme sektörünün enerji verimliliği yasa ve yönetmelikleri hakkındaki görüş ve önerilerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile paylaşarak, enerji verimliliğine yönelik daha verimli yasalar ve teşvikler talep etti.
TOBB İklimlendirme Meclisi'nce yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Başkanı Gürkan Arı, Yönetim Kurulu Üyeleri Bünyamin Ünlü, Abdullah Bilgin ve Hakkı Buyruk'un da katıldığı toplantıda, enerji verimliliği kapsamında mevcut durum değerlendirmesi yapıldı.
Zeki Poyraz, yaptığı konuşmada, enerji verimliliği sağlanabilmesinin çağın en önemli konusu olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
''Türkiye enerji verimliliği ile yeni yeni tanışıyor. İnsanlara bu bilinç aşılanmaya başlandı. Bu konudaki yasalarımız henüz yerli yerine oturmuş değil, boşluklarımız ve eksiklerimiz var. Özellikle gelişmiş ülkelerde enerji verimliliğine yönelik ciddi yasal altyapı oluşturuluyor, teşvikler veriliyor. Bu düzen içinde Türkiye henüz geri bir seviyede. Ama ülkemiz 2023 yılına enerji tasarrufu fikrini benimsemiş bir şekilde ilerliyor. Sürdürülebilir enerji verimliliğinin olmazsa olmazı yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi ve sistemlerin kurulumu ülkemizi geleceğe taşıyacak en önemli husustur. Maalesef ülkemiz sahip olduğu potansiyeli değerlendiremiyor. Üç bir tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip olan ülkemiz bu konuda daha çok yatırımlara gebe. Bu konuda mutlaka devletimiz etkin bir teşvik sistemi oluşturmalı, yasalar tek bir elden yapılmalı ve her bir kurum yasaların uygulanmasında titiz davranmalı.''
Yalıtımın her çeşidine devletin faizsiz, uzun vadeli yalıtım kredisi uygulaması başlatarak destek vermesi gerektiğini söyleyen Poyraz, yalıtımın cazip hale getirilmesi ve vatandaşlara yalıtımın gerekliliğinin en iyi şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.