IMF'den 3 kritik talep

IMF, gelir idaresinin özerk olmasını, vergi mükelleflerine harcamalarının kaynağının sorulmasını ve belediye gelirlerinin kısılmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile Türkiye arasındaki stand-by pazarlıklarının tıkandığı 3 kritik konuyu, Mardin mitingi dönüşü uçakta gazetecilere açıkladı.

IMF gelir idaresinin özerk olmasını, vergi mükelleflerine harcamalarının kaynağının sorulmasını ve belediye gelirlerinin kısılmasını istedi.

İşte IMF'nin talepleri

Buna göre IMF, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Merkez Bankası benzeri, özel bütçesi olan, siyasetten bağımsız kuruma dönüştürülmesini öneriyor. Maliye Bakanlığı'nda Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü kurulduğuna işaret ediyor. Denetimin etkinleştirilmesini talep ediyor.

Krizin vergi gelirlerini azaltacağını, bu koşullarda ilave vergi koymanın mümkün olmadığını görüyor. Bu yüzden vergi tabanını genişletecek otokontrol mekanizması ile mükellefe harcamasını vergisi ödenmiş kazançla yapıp yapmadığının sorulmasını istiyor. (Nereden buldun sorgulaması)

Merkezi yönetim bütçesinden yerel yönetimlere ilave kaynak aktarımına itiraz ediyor. Bütçe gelirlerini aşındıran bu yasa uygulaması yerine İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri yasasının çıkarılmasını, mahalli giderlerin bölgede yaşayanlarca karşılanmasını öneriyor.   

"Kabul edilemez şartlar"

Erdoğan, Gelir İdaresi'nin özerk kuruma dönüştürülmesi, mükelleflere 'nereden buldun' sorgulaması yapılması talepleri ile yerel yönetimlerin gelirini artıran yasal düzenlemenin iptali beklentisini karşılamalarının mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Seçimden önce, seçimden sonra... Bu noktadaki ilkelerimizde değişim söz konusu değil. Türkiye'nin çıkarına olacak bir IMF sözleşmesi önümüze gelirse imzalarız. Türkiye'nin çıkarına olmayacak IMF anlaşmasını imzalamayız. Gelir İdaresi'ni özerk kurum hale getirmemizi istiyorlar. Böyle bir şey mümkün değil." açıklamasında bulundu.

Hükümetin itiraz ettiği noktalar

IMF'nin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Merkez Bankası benzeri, özel bütçesi olan, bağımsız kuruma dönüştürülmesini önerisine vergi denetimi yetkisini tek başına bürokratlara bırakmak istemiyor.

IMF vergi tabanını genişletecek otokontrol mekanizmaları istiyor hükümet ise dış kaynağın kesildiği, gelirlerin azaldığı bir dönemde sermayeyi ürkütecek talebi istemiyor.

IMF'nin mahalli giderlerin o bölgede yaşayanlarca karşılanması talebi karşısında hükümet belediyelerin esasen merkezi yönetimin yükünü aldığını düşünüyor ve IMF talebini onaylayamıyor.