İMKB, anonim şirket oluyor

SPK Başkanı Vedat Akgiray, İMKB'nin anonim şirket statüsüne kavuşmasıyla ilgili kararı aldıklarını,söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR – Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İMKB'nin anonim şirket statüsüne kavuşmasıyla ilgili kararı aldıklarını, bu konudaki raporun Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) aylık meclis toplantısına katılan Akgiray, İMKB ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kriz döneminde Lehman Brothers'ın çökmesi sonrası yabancı kredilerin kapanmasıyla hisse senedi piyasalarının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Akgiray, bu piyasanın güçlendirilmesi için çalışma yaptıklarını dile getirdi.

İMKB'ye yönelik bir güvensizliğin bulunduğunu, borsada işlem gören firma sayısında 15 yıldır artış olmadığını, borsanın piyasa değerinin de artmadığını savunan Akgiray, yatırımcının güvensizliği konusunda devletin de yanlışlarının bulunduğunu, şirketlerin bir anda yok olmasıyla küçük yatırımcının ortada kaldığını öne sürdü.

Borsadaki manipülasyonların abartılmasının da güvensizlikte etkili olduğunu ifade eden Akgiray, "İnsanların borsaya karşı güvensizliğini kırmak zorundayız. Bu toplantı belki de bu amaçla yapılan ilk toplantı olsun. SPK içinde kurumsal iletişim dairesi ismiyle yeni bir daire kuruyoruz. Tek hedefimiz iletişim. İnsanlar borsaya gelsin diye reklam vereceğiz, broşür dağıtacağız" dedi.

Akgiray, bu konudaki düzenleme çalışmalarında SPK olarak "elden geldiğince sevecen olmaya çalışacaklarını", bu konuda iş dünyasından da destek beklediklerini söyledi.

Akgiray, IMKB ve VOB'un da ortak olacağı borsaların iletişim ve operasyonuna hizmet verecek bir teknoloji şirketi kurma kararı aldıklarını da kaydetti.

"VOB-İMKB tartışması"

Akgiray, İzmir'in de İstanbul gibi borsacılık ve ticaret kültürü konusunda yüz yıl öncesine dayanan tecrübesinin bulunduğunu belirtti. İzmir'deki VOB'un büyümesinin sevindirici olduğunu dile getiren Akgiray, şöyle konuştu:

"VOB'un yeri İzmir, burada kalacak. Basın bunu bir daha sormasın. Bu konuda bir tereddüt yok. Eleştiri değil ama hem İMKB, hem VOB'un ortaklık ve yönetim yapısı yanlış. Samimi söylüyorum iki kurumu da korumak adına bu yapı uzun vadede sürdürülebilir değil. Her kesimin menfaatine uygun şekilde düzenlemeliyiz. Bunu bugün yapmak çok kolay, 3-4 kişiyiz konuşabiliyoruz. Yarın öbür gün pasta büyüyünce konuşmakla olmayacak, kavga olacak. Kavgaya izin vermemek lazım. Ben bu konuda taraf olamam.

İMKB'nin de anonim şirket olması yolunda yazılı olmasa bile karar aldık. Raporu, bakanlığa göndereceğiz. Kararı, Bakanlar Kurulu alacak. İlk etapta mülkiyetin Hazine'ye bağlı olacağını tahmin ediyoruz. Sadece mülkiyet tabii, yönetime hiç karışılmayacak. Telekom ve THY örneğinde olduğu gibi. Ne olduğu belli olsun, ortağı kim, sahibi kim belli olsun. Çünkü, şu anda İMKB'nin statüsünün dünyada benzeri yok."

SPK Başkanı Akgiray, VOB'un kurulduğu dönemde "naz yapan, zahmet etmeyen insanların bugün elde edilen başarı sonrası bizim de hakkımız var" diyerek ortaya çıktığını, bunun farkında olduklarını belirterek, geçmişte bir öngörüsüzlük yapılsa da bunun sonsuza kadar devam ettirilmesinde ısrarlı olunmaması gerektiğini ifade etti.

VOB'un yönetim yapısında uzun vadede VOB'un lehinde olacak bir düzenlemeye gidilmesinin gerekli olduğunu kaydeden Akgiray, "Aksi taktirde VOB'un karşısında çok argüman var. Kamu imtiyazı argümanları, 'Rekabet niye olmasın' argümanı var, İstanbul Finans Merkezi Projesi var. VOB'u uykusuz bırakacak çok sebep var orta yerde. VOB'un zayıflamasına izin verirsek ülkemize zarar vermiş oluruz. Bu nedenle VOB cephesinden okkalı bir anlayış bekliyoruz. VOB, İzmir'de kalacak ve daha hızlı büyüyecek."

Akgiray, VOB'daki işlem hacminin yüzde 90'ının İMKB ve döviz kontratlarına bağlı olmasının sağlıklı olmadığını, bunun uzun vadede sürdürülemez olduğunu, VOB'un özellikle emtia vadeli kontratları ve opsiyon kontratlarını geliştirme konusunda çalışma yapması gerektiğini ifade etti.

Enerji kontratlarının da gelecekte çok büyük işlem hacmine sahip olacağını, buna hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Akgiray, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tek hisse kontratlarına takılıp kalmayalım. Tabii o da lazım. Ama opsiyon daha önemli, onlar niye yok hala? Onun da hazırlıklarının olması lazım. Tüm bu kontratların doğru yeri VOB. Ama bir kaç koşulun yerine gelmesi lazım, doğru yönetim yapısının kurulması gerek. Öbür türlü VOB'u savunma şansımız fevkalade azalıyor."

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da konuşmasında, tek hisseye dayalı vadeli işlem kontratları konusunda yetkinin İstanbul'a nakledilmesine izin verilmemesi gerektiğini savundu.