İMKB Yönetmeliklerinde değişiklik

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Yönetmeliği ile İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) İMKB'ye ilişkin yönetmelik değişiklikleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

İMKB Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, şu şartların varlığı halinde, iki veya daha fazla borsa üyesinin başvurusu üzerine ya da re'sen, üye ve/veya menkul kıymet bazında bekleyen emirler ve/veya gerçekleşen işlemler, belirli bir zaman dilimi içinde veya zaman dilimine bağlı olmaksızın iptal edilebilecek: 

"-Bilgisayar ortamından kaynaklanan hatalar, 

-Üyelerden en az birinin hatalı emri veya eksper tarafından hatalı emir girişi sonucunda gerçekleşen işlemler, 

-Belirtilen ve yapay fiyat, piyasa oluşturulmasında yasaklanan hallerin herhangi birinin var olduğunun tespiti, 

-Üye ve/veya menkul kıymetlerin işlemlerini durduracak diğer maddi unsurların ortaya çıkması." 

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle de, yönetmeliğin "gerçekleşen işlemlerin iptali" başlıklı maddesinin kapsamı genişletildi. 

Buna göre, belirtilen hükümlere ek olarak, eksper tarafından hatalı emir girişi sonucu oluşan işlemler Tahvil ve Bono Piyasası Müdürünün onayıyla iptal edilecek. Üye hatası sonucunda gerçekleşen işlemler iptal edilmeyecek. Ancak, kabul edilebilir bir gerekçeye dayanan ve hem alıcı hem de satıcı üyelerin yazılı onayının bulunması durumlarında, Tahvil ve Bono Piyasası Müdürünün onayıyla iptal edilebilecek.