İMSAD: Biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, “Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlenen 'Gündem Buluşmaları’ toplantısının ilki yapıldı.

Derneğin Ferdi Erdoğan toplantıda kurdaki son gelişmelere ve sektördeki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Dış ticaretin ülke ve sektör adına önemli olduğunu ifade eden Ferdi Erdoğan, “Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor" dedi. 

"Dış ticaret ülkemizin büyümesiyle paralel artıyor. İhracat gibi maalesef ithalat da artıyor" şeklinde konuşan Erdoğan, "İhracatta tonaj artarken ortalama birim kilogram fiyat düşüyor. 2014-2018 arası ortalama birim fiyat yüzde 25 düşerken ithalat birim fiyat yükselişte. Bugün Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak, Batı’nın standartları ile üretip Doğu’nun fiyatları ile rekabet edebiliyoruz. İhracat gelirimiz 2017’de 16 milyar doları aştı. Ancak ihracat birim fiyatının 4 katı kadar ithalatımız var. 2017 yılı inşaat malzemelerinin ortalama fiyatı 1 kilogramda 50 sent. Bu 50 sent, 1 kilogramda 10 sent artarak 60 sente ulaşırsa, ihracat gelirimiz ortalama 3 milyar dolar artıyor. Bu 10 sentlik artışları, inşaat malzemesi sanayicileri olarak, dünya pazarlarında tanınan, bilinen bir sektöre sahip olduğumuz için gerçekleştirebiliriz. Bu artış için hem ülke olarak hem de firma olarak, marka gücüne odaklanmamız gerekiyor. Ürünlerimiz kalitesiyle zaten beğeniliyor. İhracatımızı artırmak için Türkiye markasıyla öne çıkarak daha güçlü konuma geleceğimizden şüphem yok" ifadelerini kullandı. 

"Tahsilat sorunu ciddi boyutlara ulaştı"

Türkiye İMSAD’ın her ay paylaştığı endeks raporlarına göre, tahsilat sorununun öne çıktığını ifade eden Ferdi Erdoğan, “Endeks raporlarına göre tablo şu; üretim endeksi, istihdam, yurtiçi siparişler, yatırım beklentileri, ihracat siparişleri ve güven kademeli de olsa bir artış eğilimi gösteriyor. Fakat tahsilat endeksi tablosu 2013 yılından bu yana sürekli aşağı doğru gitmekte. Tahsilat konusundaki sıkıntımız ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Önümüzdeki dönemi daha net görebilmemiz adına tahsilattaki sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir