İnegöl mobilya sektöründen eksik istihdama robotlu çözüm

Mobilya kenti İnegöl’de gittikçe artan kalifiye eleman açığına teknolojik çözüm gündemde. Firmalar robot ve otomasyon teknolojilerine üretimde daha çok yer vermeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Mobilya ihracatı 2003’ten bu yana her yıl dış ticaret fazlası vererek artış gösteriyor. Dolaylı olarak ülke çapında 500 bin kişiyi istihdam eden sektörün bu yılki ihracat hedefi ise 2,5 milyar dolar civarında… Yüksek oranda üretime ve ihracata karşın sektörde kalifiye eleman sorunu halen devam ediyor.

Eksik istihdam sorununa çözüm bulmak için harekete geçen İnegöllü mobilyacılar, çareyi ileri teknoloji yatırımlarında buldu. 3 binin üzerinde üretici ve 30 binden fazla çalışanın bulunduğu İnegöl’de, her şirkette yüzde 10 ile yüzde 20 arasında eleman açığı var. Personel sıkıntısı nedeniyle sektörde maaşlar bin ile 4 bin TL arasında değişiyor.

Ahşaptan sandalye, masa, koltuk ve aksesuar üretimi yapan Ozzo Mobilya’nın Pazarlama Müdürü Uğur Şimşek, sektörde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısını ileri teknoloji yatırımlarıyla aştıklarını vurguladı. Aynı zamanda kaliteyi artırmak ve hata oranını sıfıra indirmek için ileri teknoloji yatırımlarına odaklandıklarının altını çizen Şimşek, “Mevcutlar talebi karşılayamadığı için İtalyanlara özel robot da ürettirdik. 15 makinenin ve yaklaşık 30 işçinin yaptığı işlemi gerçekleştiren toplamda 3 robotu bünyemize kattık. Son 5 yılda 12 milyon TL’lik otomasyon ile robotların bir arada bulunduğu ileri teknoloji işlem merkezi yatırımımız oldu” diye konuştu. Dünyada kendi alanlarında teknolojiyi en yüksek derecede kullanan firmaların başında geldiklerini savunan Şimşek, 2018 yılına kadar 12 milyon TL’si yine ileri teknoloji olmak üzere ilave 20 milyon TL’lik yatırım planladıklarını ve çalışanlara yönelik eğitimler düzenleyeceklerini aktardı. Baysal Orman Ürünleri de kalifiye eleman sıkıntısından etkilenen ve bu sorunu aşmak için özellikle son dönemde ileri teknoloji yatırımlarına ağırlık veren firmaların başında geliyor. Kedi markasıyla sandalye ve ek bank üretimi yapan Baysal Orman Ürünleri’nin Genel Müdürü Mesut Baysal, İnegöllü sanayicinin teknolojiyi yakından takip etmeye başladığını ve sektöre yönelik yeni makineler üretildiğinde satın almak için teşebbüste bulunduğunu dile getirdi. Firma olarak son bir yılda ikisi kaynak robotu ve ikisi PLC olmak üzere toplam 4 makineyi üretim sürecine dahil ettiklerini vurgulayan Baysal, “Bu yatırımların karşılığı 12 kişilik istihdamdır. Boya ve suntelem bölümünde de makine yatırımına hazırlanıyoruz. Kalifiye eleman açığını böylece kapatmayı amaçlıyoruz. Bu aynı zamanda kalitede de artış anlamına geliyor” diye konuştu.

Hazeran 2015 yılında makine yatırımı yapacak

Hazeran Sandalye Pazarlama Müdürü İsmail Şekerci: Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenle firma olarak kadromuzu elimizde tutmaya ve çalışanlarımızı memnun etmeye gayret ediyoruz. 2015 yılı için makine yatırımları planlıyoruz. CNC özelliğe sahip teknolojik ve daha süratli makineler almayı istiyoruz. Bu makineler aynı zamanda otomasyonun da bir parçası olacak. Üretime çeşitlilik ve esneklik katacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir