‘Inovated in Turkey’ pozisyonuna geçemedik

DÜNYA Girişimcilik Forumu Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Atamer, girişim ve inovasyonun iş ve istihdam yarattığına dikkat çekerek, Türkiye'nin marka yaratmakta henüz yolun başında olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - Fatih Üniversitesi’nin düzenlediği ‘ICHTE Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler’ Kongresi İstanbul’da yapıldı. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden 150 rektör, 150 rektör yardımcısı, inovasyon alanında dünyaca ünlü bilim insanları ve girişimcilerin katıldığı kongreye 5 kıtadan konuşmacı geldi. Avrupa’nın ilk 50’deki MBA’de bulunan EMLYON Business School Rektör Yardımcısı ve Dünya Girişimcilik Forumu Başkanı Tuğrul Atamer, Avrupa Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Paulo Andrez, dünyanın en tanınmış girişimcilik vakfı Kauff man Foundation Başkanı Robert J. Strom, California State Üniversitesi Rektörü Geraldine Jones, Asya Yönetimi Enstitüsü Filipinler Başkanı Stephen Dekrey ve Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı Kurucusu Nader Nada kongreye katılan isimler arasında yer aldı. 

Tuğrul Atamer, girişimciliğin yaşının olmadığını ifade ederek şöyle dedi: “Girişimcilik eskiden garajlarda filizleniyordu. Şimdilerde internet sayesinde bir çocuk odasında oluyor. Türkiye’de girişimcilik ruhu olmadığını söylemek yanlış olur. Ancak bizdeki girişimcilik kısa vadeli ve para kazanma odaklı. Bunun da ömrü kısa oluyor. Aslında bu, cari açığı açıklayan bir mantalite. Made in Turkey’den, ‘Inovated in Turkey’ pozisyonuna geçemedik. Hindistan, Brezilya gibi ülkeler dünya çapında marka yaratmayı başarabildiler. Ancak Türkiye’nin dünyada ilk 3’e giren bir markası henüz yok. Biz henüz başlangıç aşamasındayız. Bunun için önce vizyon, daha sonra maddi destek gerekli. Girişimin ve inovasyonun aynı zamanda iş ve istihdam yarattığını unutmamalıyız.” 

Fikirler ‘Ölüm vadisi’ne gidiyor 

Avrupa Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Paulo Andrez ise girişimcilerin para kaybetme korkusuyla şirket kuramadığını ifade etti. Maddi desteğin girişimciler için en kritik mesele olduğunun altını çizen Andrez, şöyle konuştu: “Girişimcilikle ilgili en büyük sıkıntı ‘Ölüm vadisi’. Yeni fikir akılda oluşur, gelişir. Ancak girişimci maddi kaygılar nedeniyle şirket kurmaktan kaçınır. Birçok iş meleği para kaybı korkusu nedeniyle yatırımdan kaçınır. Hal böyle olunca fikirler ‘Ölüm vadisi’ne gider. 
Melek yatırımcılığın iş ve istihdam yarattığını söyleyen Andrez, “Türkiye, melek yatırımcılıkta Avrupa’da şu anda 8’inci sırada. Hükümet desteği en önemli faktör. Doğru adımlar atılırsa Türkiye 10 yılda ilk 3’te yer alır” dedi. 

‘Sadece şirket kurmak yetmez’ 

Dünyanın en tanınmış girişimcilik vakfı Kauff man Foundation Başkanı Robert J. Strom da son yıllarda geçmiş yıllara göre daha az firma kurulduğuna işaret etti. Strom, “ABD’de son yıllarda az şirket kurulduğunu görüyoruz. Bunun nedeni küresel ekonomik kriz. Nüfustaki yavaşlama da etkenlerden biri. Ancak yeni şirket kurulması önemli değil, kurulan yeni şirketin yeni işler ve istihdam yaratması önemli. Girişimcilik, Türkiye için özellikle yabancı yatırım çekme noktasında oldukça kritik” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir