İş Bankası Apple modeliyle yazılım satacak

KOBİ’lere bulut sistemi üzerinden ‘ucuz’ yazılım satışına başlayacak olan İş Bankası, ‘App Store’ benzeri bir sistem kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

BORSA / FİNANS SERVİSİ

Türkiye İş Bankası, İşNet üzerinden KOBİ’lere yazılım satmaya hazırlanıyor.  Akıllı telefonlardaki uygulama mağazaları benzeri bir yapı kurularak, şirketler ile yazılımcılar buluşturulacak. Bulut teknolojisi üzerinden hizmeti kullandığı kadar ödeyecek olan şirketler, ağır yazılım masraflarından kurtulmuş olacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, "Klasik bankacılık sizin finansman ihtiyacınızı karşılar. Bankanız teknolojiye yatırım yapıyorsa, sizin de buna ihtiyacınız varsa neden hem finansman hem de teknoloji ihtiyacınızı karşılamasın? Biz buna talibiz" diye konuştu.

Şirketler kullandıkları kadar ödeyecekler

Yıl sonuna kadar devreye girecek yatırımı  DÜNYA’ya anlatan Aran şunları söyledi: "İş Bankası uzun yıllar teknolojiye düzenli yatırım yaptı. Bunun sonunda çok önemli bir teknolojik altyapıya ve birikime sahip oldu. Şimdi bu birikimi müşterilerimizle paylaşmaya karar verdik. Teknoloji şirketimiz İşNet aracılığı ile bulut mimarisi üzerinden, serbest yazılımcıların geliştirdiği CRM, muhasebe yazılımları, yardım paketleri gibi ürünlerin sunulmasına aracılık edeceğiz.  Her şirket bu tarz ürünleri alıp kuracak, bakımını yapacak altyapı ve bütçeye sahip değil.  Kendi işini geliştirmek isteyenlere dilediği ürünü İşNet üzerinden sıfır maliyetle ulaştırıp kullandıracağız. Müşteri bu ürünleri kullanıyorsa ve işine yaradığını görüyorsa kullandığı kadarıyla ödeyeceği modeller kuracağız."

"Ürün sınırı yok"

Sistemi akıllı telefonlardaki uygulama mağazalarına benzeten Aran,  "Sunulacak ürünlerde sınır yok. Telefonlardaki uygulama mağazalarını düşünün, birileri alıyor bir uygulama geliştiriyor bizler de gidip onu alıyoruz. Böyle binlerce farklı ürün satılıyor. Üçü sizin, beşi benim ihtiyacımı karşılıyor. Bizim kuracağımız sistem de bu şekilde işleyecek. Yazılımcılar, şirketlerin neye ihtiyacı olabileceğini düşünüyorsa onu giderecek bir yazılım geliştirebilir.  Bu ürüne bulut üzerinde yer verdiğimizde aynen aplikasyon marketlerinde olduğu gibi ürünler düşük bedellerle tüketiciye ulaştırılacak. Hem yazılımı yapan hem de kullananlar için önemli bir fırsat doğacak. İş Bankası ise aracılık yapacak" dedi.

İnternete olduğu gibi buluta da güveneceğiz

Bulut sistemindeki güvenlik sorununu hatırlattığımız Aran, aynı kaygıların 1997’de internet bankacılığı için de duyulduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk internet bankacılığını kuran ekipte olduğunun altını çizen  Aran  "İş Bankası’nın internet şubesi için bir yıl boyunca güvenlik üzerinde çalışıp ve sistemin güvenli olduğunu ispatlamıştık. Bulut bilişimde de aynı süreçler yaşanıyor. Bugün internet nasıl kıvama geldiyse bulut bilişim de gelecektir" diye konuştu.

"Önceden biz bakardık şimdi bize bakıyorlar"

Son zamanlarda yurtdışında yeni şubeler açan, Rusya’da Sofia bankasını satın alan İş Bankası, sahip  olduğu teknolojiyi  yeni bölgelere transfer etmek için yoğun bir uğraş içinde.  Türkiye’de bir bankada olmazsa olmaz denilen şeylerin özellikle Rusya’da, Kosova’da, Erbil’de sıfırdan kurulması gerektiğini kaydeden  Aran, "Eskiden dışarıdan bir banka gelse acaba ne getirecekler diye bakardık. Şimdi biz gittiğimiz yerlerde aynı role büründük.  Teknoloji yatırımlarımız yıllık 100 milyon doları geçiyor.  1 metrekarelik banka sistemini yeni girdiğimiz ülkelerde de oturtmaya çalışıyoruz" dedi.

"Fiziki şubeler ortadan kalkmaz"

Hakan Aran’ın verdiği bilgilere göre, İş Bankası’nın aktif 12 milyon müşterisinden 1,5 milyonu hiç şubeye uğramıyor. Bütün işlemlerini internet, bankamatik, cep şubesi gibi kanallardan gerçekleştiren bu kesim yaş, cinsiyet ve meslek grubu bakımında heterojen bir yapıya sahip. İnternet bankacılığı kullanımı arttıkça fiziki şubeler ortadan kalkarlar mı sorumuza Aran şu cevabı veriyor: Gelecek tahminleri her zaman öngörüldüğü gibi olmayabilir. Fiziki şubelerin ortan kalkması orta vadede çok mümkün görünmüyor. 2009 yılından bu yana alternatif dağıtım kanallarına odaklanmış durumdayız ancak o yıl 950 şubemiz varken şu an 1250 civarında şubeye sahibiz. Müşterilerin yüzde 80’i alternatif kanallarda da işlem yapmasına rağmen şube sayımızın artması, yakın gelecekte fiziki şubelerin varlığını sürdüreceğini ortaya koyuyor. Bankalarda havale, fatura ödemesi gibi kuyruklar azalırken, müşteri temsilcisi karşısında sigorta kredi konuşan, yatırım tavsiyesi alan bir profil görüyorsunuz. Dolayısıyla verdiği hizmetin içeriği değişecektir ama şubeler varlığını sürdürecektir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir