İş dünyasından teröre tepki
İş dünyasının temilcileri, Sultanahmet Meydanı'nda geçekleşen terör saldırısını lanetleyerek, vatandaşlara birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Sabah saatlerinde bir IŞİD mensubu terörist tarafından Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen ve 10 turistin yaşamını yitirdiği canlı bomba eylemine tepkiler sürüyor. Saldırının Türkiye'nin güvenilirliğini ve ekonomisini hedef aldığını belirten iş dünyası temsilcileri açıklama yayınladı.
'Demokratik düzeni hedef alıyor'
TÜSİAD, bugün Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısı ile ilgili bir kınama mesajı yayınladı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"TÜSİAD olarak Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyoruz. Bu elim saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.
Bu saldırı da, son dönemde üzülerek şahit olduğumuz diğer insanlık dışı saldırılar gibi, Türkiye'nin barış ve huzuruna karşı girişimlerden birisidir.
Terörün her şeyden önce demokratik ve açık toplum düzenini hedef aldığı unutulmamalıdır.
Terörün demokratik toplum düzenini ve vatandaşların hak ve özgürlük alanını boğmasına izin verilmemeli, ülke ve coğrafya tanımayan teröre karşı bütüninsanlık tek vücut olarak birlikte ortak duruş sergilemelidir."
'Ülkeyi ziyarete gelen turistlere yönelik'
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, terör ilişkin yasaldırısına zılı açıklamasında, İstanbul'un tarihi ve turistik bölgesi Sultanahmet'te, vatandaşlara ve ülkeyi ziyarete gelen turistlere yönelik saldırıyı lanetledi.
Küresel bir boyut kazanan terörün, artık dil ve din farkı gözetmeksizin tüm insanlığı hedef aldığını vurgulayan Çağlar, şunları kaydetti:
"Bu saldırı bir kez daha göstermektedir ki terörün doğusu, batısı, Avrupası, Asyası yoktur. Yaşadığımız bu acı olay hükümetimizin terörle mücadeledeki azim ve kararlılığının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Dileğimiz, bu gerçeği teröre destek veren tüm ülkelerin, daha fazla masum insanın ölmesine fırsat vermeden biran evvel görmeleridir. İstanbul iş dünyası olarak sonuna kadar terörün karşısında ve terörün kökü kazınana kadar ne olursa olsun devletimizin yanındayız."
'Türkiye'yi siyasi ve ekonomik olarak zora sokmak istiyorlar'
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da Sultanahmet'teki patlamanın, "terörün büyük şehirlere taşınması" tehditlerinin arkasından gerçekleştiğini hatırlattı. Saldırının, ülkeyi ziyarete gelen turistlerin yoğun bulunduğu bir bölge olan Sultanahmet’te yapıldığına dikkati çeken Kopuz, "Bu da saldırının, uluslararası camiada Türkiye'nin güvensiz bir ülke olduğu imajını oluşturmak için yapıldığının bir göstergesidir ve eylemin gerçek amacının Türkiye'yi hem siyasi hem de ekonomik olarak zora sokmak olduğunu gösteriyor" değerlendirmelerini yaptı. Kopuz, bu tip terör saldırılarını gerçekleştirenler kadar, arkalarındaki gücün kim olduğunun da önemli olduğunu vurgulayarak, "Ne yazık ki karanlık güçler, kolaylıkla aydınlığa çıkarılamaz. Yine de 'Sultanahmet'te patlayan bomba kimin işine yarar?' sorusunun cevabı, bize kimlikleri hakkında bir fikir verecektir" ifadelerini kullandı.
Patlamada ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı dileyen Kopuz, şunları kaydetti: "Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Son haftalarda Diyarbakır başta olmak üzere, Güneydoğu'daki menfur saldırılar sonucunda şehit edilmiş tüm kahraman Mehmetçiklerimize ve polislerimize de Allah'tan rahmet ve acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Hükümetimizin, ülkemiz ve milletimizin güvenlik ve refahı için terörle mücadeleyi en kapsamlı biçimde sürdürmeye kararlı olduğundan eminim. Her zaman olduğu gibi ülkemiz bu zor dönemden de başını eğmeden dik bir şekilde çıkacak kudrete sahiptir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."
'Turizm sabote edilmek isteniyor'
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Türkiye'nin turizm merkezlerinden Sultanahmet'teki menfur saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, "Bu tür eylemlerin, bizleri yıldıramayacağının bilinmesi gerek" görüşünü paylaştı. Turistlerin İstanbul'daki en önemli uğrak noktası Sultanahmet'in seçilmesinin, eylemin, yabancıların Türkiye'ye gelmesini engellemeyi amaçladığını gösterdiğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Burada açık bir şekilde Türkiye'nin imajını sarsarak turizmini sabote etmek istedikleri anlaşılıyor, ancak bunu hiçbir zaman gerçekleştiremeyecekler" ifadesini kullandı.
'Terör örgütlerinin oyununa gelmeyeceğiz'
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo da saldırıyı lanetleyerek, şunları aktardı: "Bu tehdide en etkili yanıtı normal hayatımızı sürdürerek vereceğimize inanıyorum. Bugün cesaretimizi göstermenin en iyi yolu, gündelik hayatımızı savunabilmemizdir. Hangi hedefe hizmet ederse etsin terör örgütlerinin oyununa gelmeyeceğiz. Asla ve hiçbir koşulda normalleşmekten taviz vermeyeceğiz. Terör dünyanın hiçbir noktasında kazanamadığı gibi Türkiye'de de umduğunu bulamayacak."
'Daha çok kenetleneceğiz'
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de Sultanahmet'te ülkenin birliğini ve turizmini hedef alan menfur saldırının şoku ve derin üzüntüsü içinde olduklarını dile getirdi. Birlik ve beraberliğe kast eden bu tür saldırıları şiddetle kınadıklarını vurgulayan Çetin, "Bugün yüreğimiz yitirdiğimiz canlar için sızlıyor. Türkiye'yi Orta Doğu'nun şiddet batağına çekmek isteyenlerin oyununa gelmeyeceğiz. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde daha çok kenetleneceğiz" görüşünü paylaştı.
'Ekonomimizi vurmaya çalışan saldırı'
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat ise "Bir yandan birliğimizi öte yandan ekonomimizi vurmaya çalışan bu saldırılara hak ettiği cevabın verileceğine inanıyoruz. Türkiye'nin güvenlik sorunu varmış gibi göstermek isteyenlerin çabalarını, daha çok üreterek ve dayanışmamızı güçlendirerek boşa çıkaracağız" değerlendirmesinde bulundu.