İş sağlığı ve güvenliği 158 bin uzmana emanet
Türkiye'de 110 bin 876'sı iş güvenliği uzmanı, 34 bin 246'sı iş yeri hekimi ve 13 bin 365'i diğer sağlık personeli olmak üzere toplam 158 bin 487 kişinin iş sağlığı ve güvenliği sertifikası bulunuyor.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2012'de yürürlüğe girmesiyle yasal zemine kavuşan iş sağlığı ve güvenliği alanı, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleriyle nitelik kazanıyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı (İSG-KATİP) verilerine göre, Türkiye'de 17 bin 674 A sınıfı, 15 bin 500 B sınıfı ve 77 bin 702 C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak üzere toplam 110 bin 876 iş güvenliği uzmanı bulunuyor.
İş yeri hekimi olarak 34 bin 246, diğer sağlık personeli olarak da 13 bin 365 kişi yetki sahibi olurken, iş sağlığı ve güvenliği sertifikası olanların toplamı 158 bin 487'ye ulaşıyor.
Bunlardan yaklaşık 80 bini ise iş yerlerinde aktif olarak iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli olarak görevlerini sürdürüyor.
"Güvenli iskele uygulaması başarıyla sürüyor"
İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (İSAG) Genel Başkanı Levent Kavlak, iş kazalarının en fazla inşaat-yol, tarım-orman ve taşımacılık iş kollarında yaşandığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş kazalarını önlemeye yönelik sektör bazlı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
İnşaat sektöründe güvenli iskele uygulamasının başarıyla sürdüğünü ifade eden Kavlak, iskele üreticisi 55 şirketin TSE tarafından belgelendirildiğini vurguladı.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının hayata geçirilmesinde yetişmiş insan kaynağının büyük paya sahip olduğunu dile getiren Kavlak, "Ülkemizde 100 bin işçide ölümlü iş kazası oranı azalmışsa bunda iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin etkisi büyüktür. Bugün çalışanların iş kazası yaşamadan evlerine dönebilmesinde Türkiye genelinde özveriyle aktif şekilde görev yapan 80 bin civarındaki iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin emeği yadsınamaz." dedi.
Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin akademik olarak da gelişim sağlaması için 100'e yakın üniversitede iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programları açıldığına dikkati çeken Kavlak, üniversiteler sayesinde iş sağlığı ve güvenliği kavramının ilerleyen yıllarda daha da bilimsellik kazanacağını söyledi.
Kavlak, uluslararası nitelikte düzenlenen iş sağlığı ve güvenliği kongrelerinin de toplumda bu konuda bilinç oluşmasına ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin mesleki bilgilerinin artmasına katkı sağladığını belirtti.
Levent Kavlak, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin iş kazaları kadar meslek hastalıklarına karşı da büyük bir mücadele verdiğini ifade etti.