JCR: Merkez müdahale şeklini değiştirmeli

JCR Eurasia Rating Başkanı, doların yükselişine karşı alınan tedbirlerin yetersizliğinden yakınarak Merkez Bankası'ndan farklı müdahale yöntemleri beklediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, bankacılık sektörünün kur riskine karşı korunaklı mali yapısı ve merkezi bütçe disiplininin hareket kabiliyeti, döviz kurlarının geldiği bu seviyenin ekonomik bir krize sebebiyet vermesini engelleyebilecek yeterlilikte önemli tamponlar olduğunu söyledi.

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, "TL'nin değer tespitinde son günlerde piyasalarda yaşanan hareketliliğin nedeni döviz likiditesindeki arz sorunu olmamakla birlikte, Türkiye'deki döviz fiyatlarındaki hareketlilik diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı paralelde değil, daha dik açıyla yukarı doğru ivmelenmektedir" dedi ve ekledi: "Böyle bir aşamada radikal olmayan ürkek faiz artırımları ve belirsiz ek parasal sıkılaştırma tedbirleri, kurlardaki dengelenmeye gerekli katkıyı sağlamaktan artık uzak kalmakta, faiz ve fiyat oynaklığına ve belirsizliğe neden olmaktadır. Faizin araç olarak kullanılmaması tercih edildiğine göre, bu durumda para politikası tarafından döviz fiyatlarına direkt müdahale amacı olmayan farklı müdahale yöntemlerinin devreye alınacağını düşünmek ve inanmak istiyoruz."

Ökmen ayrıca getiri oranlarının azımsanması nedeniyle ülkeden çıkmak isteyen yatırımcıların önüne değerli TL engelinin koyulmuş olduğuna ve bu engelin çıkış eğilimini daha da arttırdığına dikkat çekti. TL'nin bir anda değer kaybetmesinin, Türkiye'nin gelecek yıllarını dahi etkileyecek önemde negatif bir gelişme olduğunu da belirten Ökmen "Cari açığın finansmanının kesintiye uğraması Türkiye açısından ondan çok daha vahim bir durumdur. Bu nedenle Para politikası otoritelerinin diğer ekonomik göstergeleri daha da bozmamak için, TL’nin düşen dış değerini bu haliyle kanıksaması doğal bir sonuç olmalıdır" dedi. JCR'ın Türkiye için kredi notu yatırım yapılır ilk seviye olan "BBB-" de yer alıyor. Kurum Türkiye'nin kredi notunu 23 Mayıs 2013'te bu seviyeye çekmişti. Bugüne kadar bir değişiklik ise yapılmadı. Kredi notu görünümü ise ‘durağan’da bulunuyor.
       

Bu konularda ilginizi çekebilir
JCR