Kamuda yurtdışı görevlendirmede, konaklama giderinin tamamı ödenecek

Bakanlar Kurulu'nun, Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararı yürürlüğe girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince, kamuda yer alanların yurt dışına geçici görevlendirilmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince konaklama bedelinin tamamı ödenebilecek.

Bakanlar Kurulunun, Yurtdışı Gündeliklerine Dair Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar ile yurt dışına veya yurt dışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları belirlendi.

Buna göre, birden fazla ülkeyi kapsayacak yurt dışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı alınacak.

Yatacak yer temini için ödenen ücretler

Kararda, yurt dışına görevli giden kişilerin yatacak yer temini için ödedikleri ücretlerin karşılanmasına ilişkin esaslar da belirlendi.

Türkiye'den yurt dışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk 10 günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurt dışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin ilgili fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin yüzde 40'ını aşması halinde, aşan kısmın yüzde 70'i ayrıca ödenecek. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ek göstergesi 5300 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar ile tedavi amacıyla yurt dışına gönderilen erbaş ve erler için 70'inden fazla olamayacak.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince, belirlenen kişilerin yurt dışına geçici görevlendirilmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince konaklama bedelinin tamamı ödenebilecek.

Ancak, bu madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, belirlenen tutarları aşan konaklama bedeli için idare bütçesinden yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı, ilgili idare bütçesinin yurt dışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin yüzde 30'unu aşamayacak.

Bakanlar Kurulunun bu kararı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar hükümleri uygulananlara, staj ve öğrenim amacıyla yurt dışına gönderilenlere, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurt dışına gönderilenlere uygulanmayacak.

Bu karar ile 15 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının eki Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar yürürlükten kaldırıldı.