Kara liste, esnafı sıkıntıya sokuyor

TESK Başkanı Palandöken,"Piyasada kredi olmasına rağmen kara liste nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Piyasada kredi olmasına rağmen kara liste nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı. Ticaretin devam etmesi için esnafın, etkin sicil affına ve acil krediye ihtiyacı var" dedi. 

Palandöken yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkarların son zamanlarda piyasalardaki talep daralmasından olumsuz etkilendiğini bildirdi. Esnaf ve sanatkarların, işlerin yürütülmesi için krediye ihtiyaç duyduğunu ama kredi kartı veya başka borçların ödenememesi nedeniyle bankaların kara listesine girdikleri için sicillerinin bozulduğunu ve krediye erişemediklerini belirten Palandöken, "Piyasada kredi olmasına rağmen kara liste nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladı. Bankaların sorumluluk alarak ellerini taşın altına koyması gerekir. Ticaretin devam etmesi için esnafın, etkin sicil affına ve acil krediye ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

2003 ve 2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan iki ayrı kanunun da bankalarca uygulanmasından ısrarla kaçınılmasının, esnafı mağdur ettiğini savunan Palandöken, Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde kurulan Risk Merkezi'ne devredilen kara listenin silinmediğini söyledi.

Borç bitsede isimlerin listeden silinmediğine ifade eden Palandöken, bu konuda çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti. Sicil affı uygulanmadığı için ticaret yapılamadığını ileri süren Palandöken, bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve sicili yeniden yapılandıracak etkin bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi şart olduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir