Kentsel ranta vergi 2010’da

Maliye Bakanlığı; yol, köprü, metro gibi kamu hizmetleri sonucu sahibine rant sağlayan gayrimenkullerden de devletin pay almasını sağlayacak düzenlemeye gidiyor. Yeni kanunun 2010’da devreye girmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yeniden gündeme gelen kentsel rantlara gelecek verginin, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile 2010 yılında devreye girmesi planlanıyor. Mevcut kanunda geniş çaplı değişiklikler öngören taslağa göre veraset vergisi kaldırılırken, ivazsız intikaller gelir vergisine dahil ediliyor ve bu gelirlerin kentsel rantlarla birlikte diğer kazançlar içinde vergilendirilmesi planlanıyor. Taslak, yol, metro, köprü, gibi kamu hizmetleri sonucunda sahibine rant sağlayan gayrimenkullerden de devletin pay almasının yolunu açıyor.

10 yıllık geçiş dönemi uzayabilir

Düzenlemede, kentsel rantların vergilendirilmesinde 10 yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyor. Edindiği gayrimenkulü bir yıl içinde satanlar, elde edilen rant gelirinin yüzde 10’unu düşecek, geri kalan yüzde 90’ı için beyanda bulunup gelir vergisi ödeyecek. Her yıl için ödenecek vergi tutarı yüzde 10’luk dilimler halinde düşecek. 9’uncu yıl sonunda ödenecek vergi, rantın yüzde 10’u ile sınırlı olacak. Bakanlık bu süreyi 15 ya da 20 yıla çıkarmayı da tartışıyor. Taslakta küçük esnafa da istisna gelecek.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazatesi'nde