KGF’de süreç, düşündüğümüzden daha da hızlı gelişiyor

DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Bülent Gedikli, üretimin önündeki engelleri kaldırmak ve sanayicinin yükünü hafifletmek üzere politikalara yoğunlaşıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli, Kredi Garanti Fonu sisteminde sürecin düşündüklerinden hızlı geliştiğini belirterek, bunun büyümeye olumlu katkı yapacağını söyledi. Gedikli, sanayi ve inşaatın birbirine rakip olamayacağını belirterek, tam tersi birbirlerini tamamlayıcı unsurlar olduğunu belirtti.

İvedik OSB’de Ar-Ge yapan sanayicilerle bir araya geldikten sonra DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Bülent Gedikli, üretimin önündeki engelleri kaldırmak ve sanayicinin yükünü hafifl etmek üzere politikalara yoğunlaşıldığını bildirdi. Bu kapsamda finansman sorunlarının çözümü ve tasarrufa yönelik tedbir alındığını hatırlatan Gedikli, Türkiye Varlık Fonu, otomatik BES sistemi örneklerini verdi. Kıdem Tazminatı Fonu’na yönelik çalışmalara da dikkat çeken Bülent Gedikli, yanı sıra İstanbul Finans Merkezi ve Körfez ülkeleriyle gelişen ilişkilerin de finansman konusunda önemli adımlar olduğunu aktardı.

Aynı zamanda Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerle yapılan anlaşmalarla enerji sisteminin de yeniden dizayn edildiğini dile getiren Bülent Gedikli, üretim desenini de bunların üzerinde inşa edileceğini söyledi. Kredi Garanti Fonu’nun Hazine desteğiyle birlikte yapısının güçlendirilmesi yönünde alınan kararın da finansman yönlü politika olduğunun altını çizen Gedikli, “KGF’de süreç bizim düşündüğümüzün de ötesinde hızlı ilerliyor” diye konuştu. KOBİ’lerin finansmana erişimi noktasında işin KGF üzerinden çok sağlıklı ilerlediğini vurgulayan Bülent Gedikli, “Kaynak kullanımı ve ucuz finansmana erişimde gerçekten çok iyi bir usul” dedi. Gedikli, verilen kefalet karşılığı oluşan kredi hacmi dikkate alındığında KGF sisteminin büyümede önemli bir rolü olacağını düşündüğünü belirtti.

Büyümede inşaat ve sanayiye verilecek öncelikle ilgili tartışmalara atıfta bulunan Gedikli, büyümenin yatırımla sağlanacağını, bunun için de inşaat veya sanayinin birbirine alternatif olamayacağını belirtti. Tam tersi inşaat ve sanayinin birbirini tamamlayıcı özellikleri bulunduğuna vurgu yapan Bülent Gedikli, “Zaten enerji ve finans olmadan sanayinin ve üretimin de kurgulanabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Dünyada likidite bolluğu devam edecek”

Bazı değerlendirmelerin aksine dünya ve Avrupa’da likidite bolluğu devam ettiğini vurgulayan Bülent Gedikli, bütçe açıkları ve kamu borçlarının muazzam düzeyde olduğunu, bu yüzden gerek ABD gerekse Avrupa’da bütçe üzerinde oynanacak çok fazla alan bulunmadığını kaydetti.

ABD Başkanı Trump’ın ilk geldiğinde ifade ettiği bütçe harcamalarını arttırıp, vergiyi düşüreceğine yönelik politikaları uygulayamadığının altını çizen Gedikli, Fed’in de faizi daha fazla arttırmasının mümkün olmadığına değindi. Avrupa’daki toparlanma olduğu yönündeki yorumları da verilerin doğrulamadığını söyleyen Bülent Gedikli, popülizm silahının sonunda Avrupa’nın kendisini vurduğunu bildirdi ve son dönemde faşist eğilimlerin de bu yüzden yükseldiğini anlattı.