KİT Komisyonu'nda Tekel tartışması

Komisyondaki görüşmelerde, MEY İçki'ye 1 hafta ek süre verilmesi konusu tartışma yarattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş'nin  (Tekel) 2007 yılı hesapları görüşüldü.

Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Demirel, KİT Komisyonunda yaptığı konuşmada, özelleştirme sonucunda Tekel'e ait Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Hisse Satış Sözleşmesi ile Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne devredildiğini, Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti A.Ş'ne ait sigara üretimiyle ilgili varlıkların ve markaların da yapılan özelleştirme işleminin ardından, alıcı firma BAT'a devredildiğini hatırlattı.

Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti A.Ş'nin tasfiye çalışmalarına devam edildiğini ifade eden Demirel, halen tasfiye sürecinde bulunan Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüklerinden, tüm işlemleri tekemmül etmiş olanların 20 Şubat 2009 tarihi itibariyle, son grupta yer alanların da 31 Mart 2009 tarihi itibariyle nihai olarak kapatıldığını kaydetti.

Demirel, bu çerçevede, bağlı ortaklık olan Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş'nin tasfiye çalışmalarına da devam edildiğini ifade ederek, Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti A.Ş'ne ait varlıkların özelleştirilmesinin ardından, şirketin yeni işletme adı ve logosunun "TTA" olarak değiştirildiğini de ifade etti.

Özelleştirme tartışma yarattı

Bu arada, Komisyondaki görüşmelerde, Tekel'e ait alkol işletmelerinin özelleştirilmesi sırasında, devir işlemi öncesinde ihaleyi kazanan MEY İçki'ye 1 hafta ek süre verilmesi konusu tartışma yarattı.

CHP milletvekilleri, Yüksek Denetleme Kurulunun (YDK) süre uzatımıyla vergi avantajının kaybedildiği yolundaki değerlendirmesini gündeme getirdi ve bu şekilde kurumun zarara uğratıldığını ileri sürdü.

Komisyon Başkanı Ünal Kacır da YDK raporu üzerine konuyu araştıran Başbakanlık Teftiş Kurulunun olayın "suç işlemeye yönelik kasıtlı bir eylem niteliğinde olmadığı"nı belirten raporunu okuttu.

CHP Milletvekillerinin ek süreyle ilgili eleştirilerini sürdürmesi üzerine AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in "Üçkağıtçı bir denetçinin söylediğine inanıyorsunuz" demesiyle Komisyonda tartışma çıktı.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Kiler'e "Kim üçkağıtçı" sorusunu yöneltti. Ekici, daha sonra da YDK üyelerine "Bakın, bu size üçkağıtçı diyor" diye konuştu.

Ekici, Kiler'e, "Tekel'de, alt komisyonda da her şeyi gizlediniz" diye tepki gösterirken, Kiler, "Neyi gizledik. Herkesi kendiniz gibi zannediyorsunuz" deyince tartışma büyüdü. Tartışmaya CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal da dahil oldu.

Ekici'nin, "Senin hiç konuşmaya hakkın yok. Likör Fabrikası olayın var" dediği Kiler, ayağa kalkarak, "Ne biliyorsan söyle. Yoksa iftiracı olursun" diyerek Ekici'ye tepki gösterdi.

Gerginliğin artması üzerine Komisyon Başkanı Kacır, oturuma 10 dakika ara verdi. Verilen arada da Kiler, Ekici ve Ünsal arasındaki Likör Fabrikası tartışması devam etti.

Bitlis feneri konusu

Oturumun yeniden açılmasından sonra söz alan Kiler, Tekel'in, iddiaların aksine 2002 öncesi peşkeş çekildiğini ileri sürdü.

Tekel'e ait İkiz Kulelerin metre karesinin 500 dolara bitmesi gerekirken, bin 200 dolara bittiğini kaydeden Kiler, "Geçmişte hem inşaat, hem pazar paylarında nasıl peşkeş çekildiğini gördük, hesabını da sorduk" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ise, Bitlis Sigara Fabrikasının Deniz Feneri Derneğince işgal altında kalıp kalmadığını sordu.

Tekel eski Genel Müdürü Fahri Arıkan da, Bitlis Sigara Fabrikasının atıl bir yemekhanesi bulunduğunu ve bunun Deniz Feneri ile ilgili olmayan Bitlis Feneri Derneğince kullanıldığını belirtti. 2005'de olayı teftiş eden müfettişlerin düzenlediği rapor sonrasında söz konusu dernekten işgal kirası alındığını ve buranın tahliye edildiğini anlatan Arıkan, bu olayla ilgili kendisi hakkında 2 kez suç duyurusunda bulunulduğunu ve ikisinde de hakkında takipsizlik kararı verildiğini söyledi.