'Kokusal pazarlama' perakendede yayılıyor

Firmalar, klasik yöntemlerin dışına çıkarak 'kokusal' pazarlamaya yöneliyor. Hazır giyimin yanı sıra teknoloji markaları da mağazalarında özel koku kullanmaya başladı. Sektör temsilcileri, kokusal pazarlama ile satışların arttığını ve faaliyete göre koku seçiminin değiştiğini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aylin Rana AYDİN

Perakendecilerin mağazalarında özel bir koku kullanarak tüketiciyi cezbetmesi, alışverişe ikna etmesi olarak özetlenebilecek kokusal pazarlama Türkiye'de hızla yayılıyor. LC Waikiki'den Beymen'e birçok hazır giyim markasının kurumsal koku kullanmasının ardından farklı sektörler de konuya ilgi göstermeye başladı. Son olarak teknoloji perakendecisi Teknosa da mağazalarında özel kurumsal koku kullanma kararı aldı. Perakendecilerin ardından havaalanları, ofisler, restoranlar, spor salonları, bankalar, hastaneler ve oteller de kurumsal kokuya yönelen alanlar arasında bulunuyor.

Kokusal pazarlama (scent marketing) adı verilen pazarlama stratejisini kullanan markalar, bu yöntemle müşterilerin satın alma kararlarında etkili olmaya çalışıyor. Ferah ve ilgi çekici kokuların etkisiyle müşterilerin mağazada daha fazla vakit geçirdiği belirtiliyor. Bu gelişme markaları da klasik pazarlama yöntemlerinin dışına çıkmaya, farklı stratejiler oluşturmaya zorluyor.

Harald H.Vogt tarafından kurulan 'Kokulu Pazarlama Derneği'nin araştırmasına göre, kurumsal kokulandırılmış alanlarda satışlar yüzde 6, müşterilerin alışveriş yapma isteği yüzde 15 ve müşterilerin mağazada kalma süresi yüzde 16 civarında artış gösteriyor. Bu yöntemi kullanan markalardan LC Waikiki'nin yetkilileri kokusal pazarlama ile müşterilerin mağazada daha fazla zaman geçirmesini amaçladıklarını söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren firma yetkilisi, "Rahat ve ferah ortamda müşterilerin mağazalarda geçirdiği sürelerin arttığını ve satın alma sürecinin daha olumlu geçtiğini gözlemliyoruz. Maksimum faydayı hedefl eyen standart bir koku oluşturarak kurumsal kimliğimiz ile örtüşmesini, bütünü oluşturmasını hedefl iyoruz. Kurumsal koku kullanımına da bu nedenle yöneldik" dedi.

Talep giderek artıyor

Oteller, showroomlar ve mağazalar için üretim yaptıklarını dile getiren Parfüm İstanbul Kurucusu Özgül Keskin de KİA şubeleri, Akasya AVM lavaboları ve Rolex Saat'in İstanbul'daki mağazalarının kokularını kendilerinin hazırladıklarını söyledi. Kokusal pazarlamanın satışları yüzde 60 artırdığını savunan Keskin, belirli bir ürün portföylerinin bulunduğunu ve Türkiye'de mağazaların kokusal imza oluşturmaya başladığını kaydetti.

Tur şirketleri, oteller, restoran ve mobilya zincirleri, inşaat şirketleri ile AVM'lere özel ürünler hazırladıklarını aktaran Fiolas Home Essentials Marka Sahibi Fulya Gündoğdu ise "Kendilerine özel kokular yaptıran firmalar var. Koku yaptırmakla kalmayıp, kurumsal kokularını müşterilerine de hediye ediyorlar" dedi. Fiolas Home Essentials olarak 4 yıldır bu alanda çalışma yaptıklarını dile getiren Gündoğdu, "Bu yıl markamızda kurumsal yenilenme ve yapılanma ile 2018'e daha hızlı başlayacağız. Oldukça hızlı büyüyoruz, işimizde yüzde 80'lik bir büyüme söz konusu. İhracata da yeni başladık. Ortadoğu ağırlıklı çalışıyoruz" diye konuştu.

Gayrimenkulde vanilya, finansta tarçın kokusu

Sektörlere göre kokuların değiştiğini belirten Fiolas Home Essentials Marka Sahibi Fulya Gündoğdu, "Finans sektörü için tarçınlı kokular uygun. Mücevher sektörü siyah orkide kokusundan destek almalı. Buna karşılık kuyum sektörü mimozanın ve odunsu kokuların mucizesinden yararlanmalı" dedi. Herhangi bir mekanı yuva gibi hissettirmek için emlakçılara vanilya ve pişmiş keki anımsatan kokuları öneren Gündoğmuş, "İnşaat sektörü için beyaz çay ve badem kokusu ideal. Eczanelerde sakinleştiren ve rahatlatan limon, gelinlik, gece kıyafeti ve benzeri tasarımları satan mağazalar ise breezya çiçeği kokmalı" diye konuştu.