Kredi reklamlarında uyulacak ilkeler belirlendi

TBB, ilkelerin 1 Şubat'ta yürürlüğe girmek üzere tebliğ edildiğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB), üyesi bankalar tarafından kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanacak faiz oranlarına ilişkin yazılı ve görsel basında yayınlanacak ilan ve reklamlarda uyulması gereken ilkelerin belirlenerek, 1 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe girmek üzere tebliğ edildiğini duyurdu.

TBB internet sitesinde yer alan duyuruda, söz konusu ilkeler şöyle sıralandı:

"Tüketiciyi doğru bilgilendirmek, tüketici açısından karşılaştırma yapılmasına imkan vermek, örnek vade ve kredi tutarı için yıllık toplam faiz maliyetini belirtmek üzere, ekteki yıllık toplam faiz maliyeti tablosu kullanılır.

Yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında, banka birimlerince icra edilen akdi faiz oranı, dosya, tahsis, kullandırım, haberleşme, istihbarat vb. operasyonlar için alınan ücret veya komisyonlar ile faiz indirimi için talep edilen ek komisyonlar ve bunlara ilişkin yasal yükümlülükler yer alır.

Kredi kullanıcısının risk özelliklerine ve kredi konusu menkul ya da gayrimenkulün niteliklerine göre değişkenlik gösteren ekspertiz, ipotek ve sigorta hizmetleri için alınan ücretler, yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında yer almaz."