”Kriz, mali tablolardaki saydamlığın önemini bir kez daha gösterdi”

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Aktan, AB Eşleştirme Programı kapsamında düzenlenen projenin kapanış toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, global krizin, kamu ve özel sektörde mali tablolardaki saydamlığın fevkalade önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Maliye Bakanlığı ile İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığının AB Eşleştirme Programı kapsamında düzenlenen "Kamu İdarelerine Ait Muhasebe Verilerinin Derlenmesine Yönelik Kurumsal Kapasite Artırımı Eşleştirme Projesi", düzenlenen kapanış toplantısıyla tamamlandı.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Aktan, toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda kamu mali yönetimi alanında önemli mesafeler kat edildiğini, bu dönemde Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanunu ile reform niteliğinde bir düzenlemenin hayata geçirildiğini söyledi.

Söz konusu düzenlemede IMF, OECD ve Dünya Bankasının da önemli katkıları olduğunu kaydeden Aktan, bu süreçte çok yıllı bütçelemeye geçildiğini, kamuda hesap verebilirliği ve saydamlığı sağlayan düzenlemelerin gerçekleştirildiğini ifade etti. Oluşturulan elektronik altyapı ile tüm kamu harcama ve gelirlerinin anlık izlenebildiğini de anlatan Aktan, şöyle devam etti:

"Global kriz, kamu ve özel sektörde mali tablolardaki saydamlığın fevkalade önemli olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Kamuda mali tablolarda sağlıklı istatistikler, kamu yönetiminin sağlıklı karar almasında çok önemli bir imkan oluşturacaktır. Kamu harcama ve gelirlerinin izlenmesi ve önlemlerin zamanında alınması için bu verilerin çok büyük faydası olacaktır."

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman da, İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile başlatılan çalışmada, AB'ye uyumun sağlanması açısından önemli işler gerçekleştirildiğini belirtti. Duman, istatistiki konularda AB'ye uyum açısından Türkiye'nin çok iyi durumda olduğunu da söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ise konuşmasında, sürdürülebilir bir mali yönetimin en önemli unsurlarından birinin sağlıklı bir kamu mali yönetim sistemi olduğuna dikkati çekerek, "Her vatandaşın, şeffaflık içerisinde her şeyi bilmeye hakkı vardır. Türkiye, kamu mali yönetim alanında önemli adımlar atmıştır. Kamu Mali Yönetim Kontrol Kanunu ile mali sisteme çağdaş bir yapı getirilmiştir" dedi. İtalyan Proje Lideri Fabrizio Mocavani de, Maliye Bakanlığının Bilgi İşlem Sisteminin son derece gelişmiş olduğunu vurguladı.

Kurumsal kapasite projesi

Kapanış toplantısı yapılan Devlet Sektöründeki Kamu İdarelerine Ait Muhasebe Verilerinin Derlenmesine Yönelik Kurumsal Kapasite Artırımı Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edildi. 2 milyon avroluk projenin sözleşmesi 23 Mart 2006 tarihinde Türk ve İtalyan Maliye Bakanlıkları arasında imzalandı ve 18 Aralık 2006'da da uygulanmaya başlandı.