Krizde istihdam 4.8 milyon arttı

Kriz döneminde kamu istihdamı yüzde 14 arttı. Toplam istihdam artışında kamunun payı taşeron dahil yüzde 33.6 olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türkiye’nin kriz döneminde toplam istihdamı 4 milyon 847 bin kişi arttı. Bu artışın 431 bini kamuda oldu. DÜNYA’nın TÜİK ve kamu verilerinden derlediği bilgilere göre, toplam kamu istihdamının, toplam istihdam içindeki payı yüzde 13 seviyesinde aynı kaldı. Kamunun istihdam artışındaki payı doğrudan ücretleri kamu tarafından verilenler söz konusu olduğunda ihmal edilecek düzeyde. Ancak kamunun merkezi ve yerel idarelerindeki sayısı hızla artan taşeron işçiler eklendiğinde, istihdam artışındaki kamu payı yüzde 33.6 oldu. 2008 Aralık -Mart 2014 dönemi içinde toplam istihdam yüzde 23.3 yükselerek, 20 milyon 736 bin kişiden, 25 milyon 583 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde, kamu istihdamı ise 2 milyon 917 bin kişiden, yüzde 14,7 oranında artarak 3 milyon 348 bin kişiye ulaştı. Özel sektörün istihdam artışı, kamunun istihdam artışından 10 puan daha yüksek gerçekleşti.

Taşeron işçilerle hesaplar değişiyor 

Kamuda halen kaç kişinin taşeron olarak istihdam edildiğine yönelik resmi bir bilgi verilmedi. Merkezi idarelerde sayılarının 661 bini geçtiği Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, toplam kamu istihdamı içinde sayılan yerel yönetimlerde tahmin ettiklerinden daha fazla sayıda taşeron eliyle çalıştırılan işçi gördüklerini ve sayının 1.2 milyondan az olamayacağı tahminini yaptıkları söylemişti. Kamudaki taşeron işçilerinin toplam istihdama dahil edilmesi halinde istihdam artışının çok önemli bir kısmının kamu tarafından sağlandığı sonucuna ulaşıldı. Hak-İş’in 1.2 milyon tahmini baz alındığında, krizdeki istihdam artışının 1 milyon 631 bin kişisinin kamu, 3 milyon 216 bin kişisinin ise özel sektör tarafından sağlandığı, istihdam artışının yüzde 33.6’sının kamu tarafından gerçekleştirildiği hesaplandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir