”Krizin hasarları kalıcı olacak”

TEB Genel Müdürü Civil, Türkiye'nin önümüzdeki dönem daha da dikkatli olması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞANLIURFA - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, dünyada etkisi hissedilen ekonomik krizin sebebinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler olmadığını belirterek, "Dünyanın çok büyük ekonomilerinin krizi, bütün dünyayı dolayısıyla bizi de etkiliyor, bu önemli krizin hasarları da kalıcı olacak" dedi.

Civil, 27'ncisi Şanlıurfa'da düzenlenen "TEB KOBİ Akademi" toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, TEB olarak asıl işlerinin kredi vermek ve ticaretin finansmanına katkıda bulunmak olduğunu, ancak onun ötesinde 2-3 yıldır geliştirilen bir konsept sayesinde, küçük ve orta boy işletmelerin bilgi ihtiyaçlarını da gidermeye çalıştıklarını ifade etti.

Dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını ve çok önemli bir dönemden geçildiğini aktaran Civil, dünya ölçeğinde hissedilen ekonomik krizin, aslında 100 yılda bir görülebilecek derecede farklı ve etkileri çok derin bir kriz olduğunu savundu.

"Geçtiğimiz yıllarda krizler, genellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde başlardı" diyen Civil, şöyle devam etti:

"Siyasetçilerin yaptığı hatalar nedeniyle ülke ekonomisinde bazı problemler olurdu. Ondan sonra IMF'yi çağırırdık. Onlar da hesaba kitaba bakar; şöyle, böyle yapın derdi. Bize birkaç kuruş verirlerdi. Biz de dünyaya ekonomimizi düzelttik, bize kredi verin derdik. Bugün öyle bir durum yok. Bugün içinde yaşadığımız kriz gelişmiş ülkelerden kaynaklanan bir kriz. Yani dünya üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren ülkelerin yarattığı bir kriz. Dünyanın en gelişmiş ülkesinde olan bir kriz.

Bizim 2001 yılında yaşadığımız krize çok benziyor. Bu kriz nedeniyle yüzyıllarca var olmuş şirketler, bankalar, firmalar zor durumda kalmış. Kriz, ABD'de başlayıp, Avrupa'ya oradan da gelişmekte olan ülkelere doğru yayılıyor. Dünyanın çok büyük ekonomilerinin krizi, bütün dünyayı dolayısıyla bizi de etkiliyor. Bu önemli krizin hasarları da kalıcı olacak. Kısa sürede büyümeleri görmeyeceğiz."

"Krizden etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor"

Varol Civil, ABD'de ilk başlarda önemsenmeyen bu krizin şu anda bütün dünyayı sardığını, ABD merkez bankasının krizin önlenmesi için bankalara ve firmalara kaynak aktardığını ifade etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kurumların da krizin yayılmaması için Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yardım etmeye çalıştığını aktaran Civil, "Şu ana kadar 19 ülkede reel sektör ve mali sektörler destekleniyor. 19 ülkede mevduatlara güvence getirilmiş. 10 ülkede mali sektöre sermaye desteği verilmiş, 7 ülkede krediler güvence altına alınmış, 5 ülkede de banka borçlanmaları garanti altına alınmış. Gelişmiş ülkeler krizin önlenmesi için inanılmaz tedbirler aldı ama hala krizin dibi görünmedi" dedi. Türkiye'nin dünyada yaşanan krize geçmiş yılların tersine bu kez hazırlıklı yakalandığını aktaran Civil, bunda 2001 yılında yaşanan ekonomik krizinin çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

"O dönem yaşanan kriz bize çok ders verdi" diyen Civil, şunları kaydetti:

"Bütün organizmalarımızı ve iş yapma şeklimizi değiştirdik. Türkiye ekonomisi gelişmiş ülkelere göre daha gayretli. O ülkelerde zamanla bazı denetim mekanizmaları gevşemiş, bazı kurumlar eskimiş ve kontrolü elden kaçırmışlar. Oysa bize bakıldığında özerk, sağlam bir merkeze bankamız ve onu denetleyen çok iyi bir otoritemiz var. Ayrıca istikrarlı ve uzun yıllardır ülke ekonomisine yöneten tek parti iktidarı var. Bugün krize daha dayanıklıyız. Ama bu, bizim krizden etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Önümüzdeki dönem daha da dikkatli olmalıyız."